Wat moet visite doen als jouw hond naar ze blaft?
Als je hond blaft naar visite, kan dat super-irritant zijn. Als er mensen op bezoek komen, wil je waarschijnlijk niet alleen maar met je hond bezig zijn. Niet gezellig en niet erg gastvrij. Maar als je hond de hele tijd blaft, ontkom je er niet aan dat je hond de aandacht opeist. Dus: wat kun je daar aan doen?
Blaffen om visite draait vanzelfsprekend om wat je hond doet. Maar; ook wat je visite doet, is meestal van grote invloed op het gedrag van je hond. Het is daarom handig om het bezoek te vragen om een aantal dingen wél en een aantal dingen vooral niét te doen.
Wat moet visite wél doen (als jouw hond blaft):
1. De hond zoveel mogelijk negeren. Dat betekent: niet tegen je hond praten, je hond niet aankijken en zeker niet je hond proberen te aaien. Negeren is iets dat heel veel mensen heel erg moeilijk vinden. Het is dus handig om je bezoek goed te instrueren vóórdat ze binnen komen. Als je dat pas doet op het moment dat ze binnen stappen, ben je meestal al te laat.
2. Bij binnenkomst voertjes van zich af gooien. Het liefst zo ver mogelijk bij zichzelf vandaan, zodat de hond op een grote afstand kan blijven en daar wel iets heel erg lekkers voor krijgt. (maar eigenlijk is het veel beter dat niet de visite, maar jij het lekkers strooit, zie punt 2 bij wat de visite niét moet doen)
3. Zo snel mogelijk gaan zitten, het liefst op een plek ver bij de mand van de hond vandaan. Hier heeft de visite waarschijnlijk wel jouw aanwijzingen bij nodig ;)
4. Als de visite opstaat, omdat ze naar de wc moeten bijvoorbeeld, is het handig dat ze dat even aan je melden. Zodat jij de tijd hebt om je hond hierin te begeleiden (als dat nodig is).
Wat moet de visite vooral niét doen:
1. Niet 'zomaar' naar binnen lopen, bijvoorbeeld via de achterdeur zodat ze plotseling in de woonkamer of in de gang staan.
2. Voertjes geven aan de hond. Het is het beste dat jij degene bent die de hond iets lekkers geeft, zodat je de hond niet 'dwingt' om dichtbij het bezoek te komen omdat daar voer te halen valt. Als alternatief kun je eventueel het bezoek voertjes van zich af laten gooien (zie punt 2 bij wat ze wel kunnen doen) maar het heeft dus de voorkeur dat jij het zelf doet.
3. Proberen aan te raken of op een andere manier contact maken met je hond.
4. Mopperen of de hond corrigeren. Als er al iets gecorrigeerd of gemopperd moet worden (ik raad het zeker niet aan, maar stel dat....) doe jij dat. Niét de visite.
Je leest het al...
Het is niet een eenvoudige opgave om de visite op de juiste manier te instrueren als je een hond hebt die het bezoek lastig vindt. De ervaring leert ook dat het meeste bezoek, ondanks de duidelijke instructies, altijd wel een reden heeft om NIET dat te doen wat jij nadrukkelijk vraagt.
Met eventueel alle gevolgen van dien.
Voor de visite.
Én voor je hond!
Daarom adviseer ik je om je verantwoordelijkheid te nemen en je hond én de visite te beschermen.
Zorg ervoor dat je hond in een bench zit.
Of achter een hekje.
Of in een andere ruimte.
Of - als dat echt allemaal geen optie is - aan de lijn te doen.
Zodat je het risico op een incident zoveel mogelijk beperkt. (en denk nu niet; mijn hond zou nooit bijten.... Want er is altijd een eerste keer en elke hond kán bijten als over zijn grenzen gegaan wordt)
Het zal per hond en per situatie verschillen wat de beste optie is. Als je hond het lastig vindt om zonder jou te zijn, is een andere ruimte bijvoorbeeld niet een heel goed idee. Als je hond de bench niet kent of daar een negatieve associatie mee heeft, is dat geen goed plan. Denk dus na wat voor jouw hond het meest geschikt is.
Natuurlijk is dit niet niet dé oplossing!
Je verandert namelijk helemaal niets aan wat je hond van visite vindt.
Maar het zorgt ervoor dat:
- het risico op bijtincidenten verkleind wordt
- je je minder zorgen hoeft te maken over het verloop
- je op andere momenten in kleine stappen kunt gaan trainen om je hond te leren dat visite niet iets is waar hij zich zorgen over hoeft te maken
- de kans op een meer ontspannen bezoek vergroot wordt.
Wil je aan de slag met het zorgeloos ontvangen van visite?
https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-angst
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, honden-gedragsspecialist. Kijk voor meer informatie op YouTube of luister naar de podcast Doet ie anders Nooit!