Andere honden op straat: valkuilen van wel of niet benaderen

uitvallen

Als je een uitvallende hond hebt, valt het je waarschijnlijk veel meer op hoeveel honden we eigenlijk in Nederland hebben. Als het zien van een andere hond leidt tot veel 'gedoe' met je eigen hond (grommen, trekken aan de lijn, blaffen, erop af willen enzovoort), dan ondervind je elke dag aan den lijve hoeveel mensen hun hond dagelijks op dezelfde plek wandelen als jij. En wat moet je dan? Moet je die andere honden nu juist wel op zoeken of vermijden? Waar je ook voor kiest, er is altijd een valkuil. 

Het is een veel gehoorde uitspraak: als ik altijd andere honden vermijd, dan leert ie het toch nooit? Of: hij moet toch aan andere honden wennen? 
Het zijn logische gedachtes, maar.. het is eigenlijk altijd een slechte keuze om je hond contact te laten maken met andere onbekende honden. Zéker als jij niet weet hoe die andere hond reageert. En nog zekerder (als dat zelfs kan) als je een uitvallende hond hebt. Ga niet 'proberen hoe het gaat', maar ga er van uit dat een spontane ontmoeting met een onbekende hond niet een goed idee is. Als je denkt; maar hij wil graag spelen! Lees dan vooral ook even dit artikel

Als je er wél voor kiest om je hond contact te laten maken met een andere hond, zonder dat je iets weet over die hond en zijn gedrag, loop je in een aantal valkuilen:

- Jouw hond leert dat zijn eigen gedrag (uitvallen) een effectieve manier is om een einde te maken aan situaties die hij vervelend vindt. En waarom zou je iets veranderen dat werkt? 

- Jouw hond leert dat een ontmoeting met een onbekende hond een vervelende situatie oplevert. Je duwt hem in het diepe. Dat heb ik uitgebreider uitgelegd in dit artikel.

- Het vult de stress-emmer van je hond, waardoor de kans groot is dat hij bij een volgende ontmoeting nog heftiger reageert. Lees daarvoor ook dit artikel.

- Het is voor je eigen stress en ontspanning tijdens een wandeling verre van prettig.. 

Dus, zou je denken: ik vermijd alle andere onbekende honden. 
Nou... dat vind ik een goede start. Maar......
En hier komt de volgende valkuil. 

Ik kom in de praktijk heel veel eigenaren die denken dat ze daarmee het probleem van hun hond opgelost hebben. Ze hebben zelf minder last van het uitvallen, want ze komen minder andere honden tegen en dus is het probleem minder groot. Maar; als ze wél een andere hond tegenkomen, gaat hun hond nog net zo tekeer. 
Ik vind dat logisch. 
Maar eigenaren zijn vaak teleurgesteld. 
Want tja... het ging toch zo goed? 

Dat is de valkuil van wel vermijden maar niet trainen. De korte termijn-oplossing. Ik vergelijk het altijd met de gang naar de fysiotherapeut. Als ik daar naar toe ga, als ik door mijn rug gegaan ben bij het optillen van iets zwaars, is het eerste advies: niet meer tillen! Daarna word ik gemasseerd en krijg ik hulpmiddelen om de pijn te verminderen. Super waardevol en hard nodig! Een basis voorwaarde om te werken aan herstel. 

Maar; ik doe dan nog niets aan de kern van het probleem. Ik moet oefeningen doen om mijn houding te verbeteren, zodat ik minder snel door mijn rug ga. 
Vergelijk het "niet meer tillen", de massage en de hulpmiddelen met het vermijden van andere honden. Het werkt. Even. Voor de korte termijn. 
Maar als je écht iets aan de kern van het probleem wilt doen voor de langere termijn, zul je aan de slag moeten. Om herhaling te voorkomen. 

Ik kan voor fysiotherapeut spelen ;) in het lesprogramma Help je uitvallende hond. Meer informatie hierover vind je hier. Als je een 'massage en hulpmiddelen' wilt, kun je meedoen aan de gratis 4-daagse mini-training: Leer je hond snuffelen op cue (om een uitval tijdens de wandeling te voorkomen). van 6 t/m 9 november 2021.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.