Zit het uitvallen van je hond in zijn genen?
Als je meerdere honden gehad hebt of meerdere honden kent, heb je het jezelf misschien wel eens afgevraagd. Hoe kan het nou dat de ene hond wel uitvalt en de ander niet? Natuurlijk is er maar heel zelden één hele specifieke oorzaak van gedrag als dit. Het is eigenlijk altijd een combinatie van allerlei verschillende factoren. Maar hoe zit het dan met de genetische aanleg? Zit uitvallen ook misschien in de genen van je hond?
Het zou te kort door de bocht zijn, als ik zou zeggen: "ja".
Want uitvallen zit niet alléén in de genen.
Maar de genen leveren mogelijk wel een bijdrage en dat op verschillende manieren.
Als eerste weten we uit diverse onderzoeken dat stress van de moeder tijdens de dracht (in de laatste drie weken) 'doorgegeven' kan worden aan de pups. Simpel uitgelegd, kan het zenuwstelsel van de pups gevoeliger worden aangelegd voor stress dan bij moeders die geen stress hadden tijdens die laatste drie weken. (Let op: er staat kan, niet dat het per definitie zo is ;) )
Ook ervaringen van de ouders kunnen 'overgedragen' worden op de pups. Dat is nog weer een stuk ingewikkelder, maar als ik dat probeer in een korte klap uit te leggen, kun je zeggen dat sommige honden zich bijvoorbeeld zorgen maken over andere honden omdat (een van) de ouders dat ook deden. Zoals gezegd; korte klap. Als je daar meer over wil weten: het heet epigenetica.
Een andere potentiële factor die te maken kan hebben met uitvallen, is het oorspronkelijke doel waarvoor de hond (ooit) gefokt is. We hebben als mensen in het verleden de keuze gemaakt om bepaalde rassen en rasgroepen onder meer te fokken om agressie in te zetten. En bij die rassen en rasgroepen ligt agressie wat makkelijker onder de oppervlakte dan bij rassen waar agressie niet een onderdeel is van hun oorspronkelijke werk en doel. Ook in andere omstandigheden dan het oorspronkelijke werk en doel.
Ook honden uit werklijnen met een ander doel dan agressie, reageren soms heftiger. Ze hebben een relatief klein stress-emmertje (lees daarover meer in dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/korte-lontje), wat sneller en makkelijker overloopt. Wat soms tot uiting komt in uitvallen.
Al deze factoren hebben min of meer te maken met het genetische materiaal van de hond. Natuurlijk kun je niet altijd alles op voorhand weten, maar als je een hond in huis neemt is het verstandig om ook over dit soort dingen na te denken. Waar is je hond voor gefokt oorspronkelijk? Hoe is het met de ouders van je hond, weet je daar wat over? Wat zijn de karakters en heeft bv. de moeder stress gehad of andere ervaringen die via epigenetica een indruk achter gelaten kunnen hebben?
Wil je met me meepraten over dit en andere onderwerpen die te maken hebben met honden en (probleem) gedrag? Word dan lid van de Kijk eens naar je hond Club: http://www.petjeaf.com/moniquebladder
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel wordt op prijs gesteld.