Weet jij dit over jouw uitvallende hond?
Als je hond op straat reageert op andere honden, of misschien wel op andere mensen, heeft dat waarschijnlijk een behoorlijke impact op jullie wandelingen. Lekker ontspannen je hond uit laten zit er dan vaak niet meer in. Ik kan me voorstellen dat jij daar van baalt. Maar heb je er wel bij stil gestaan dat het ook voor jouw hond niet leuk is? In verreweg de meeste gevallen zit onder het uitvallen dat jij ziet (en vervelend vindt) namelijk een hardnekkig gevoel van angst.
Je bent aan het wandelen en ineens blaft je hond of trekt hij heel hard aan de lijn naar een andere hond of naar een nietsvermoedende voorbijganger die dit waarschijnlijk niet bepaald kan waarderen. Laat je dit gedrag gaan, dan kan je hond op termijn zelfs overgaan tot bijten en aanvallen. Oftewel: als jouw hond uitvalgedrag laat zien, dan moet je daar iets aan doen. Om te voorkomen dat het gedrag ondanks jouw goede bedoelingen alleen maar erger wordt, is het belangrijk om je hond niet te straffen. Dit werkt averechts. De enige aanpak die écht werkt, is het vaststellen en wegnemen van de oorzaak. Pas als je hond zich weer prettig voelt, stopt hij met uitvallen.
Net mensen
Veel mensen interpreteren het uitvallen van hun hond verkeerd. Agressie is een vorm van gedrag en onder gedrag zit altijd een emotie. Bij uitvalgedrag is die emotie meestal angst. Je denkt bij angst misschien meteen aan een weggedoken hond die zijn oren naar achteren trekt. En je hebt gelijk: dat is óók een bange hond. Maar net als mensen, reageren ook honden verschillend op angst: de een maakt zich klein, de ander laat zijn tanden zien. En net als bij mensen, kan dezelfde hond ook anders reageren in uiteenlopende situaties. Valt jouw hond uit? Dan is het belangrijk om te weten dat er verschillende oorzaken zijn die kunnen maken dat jouw hond zich zo gedraagt.
Slechte socialisatie
Als honden in hun puppytijd niet breed genoeg gesocialiseerd worden met mensen, dieren en verschillende omgevingen, kan dit ervoor zorgen dat ze zich op latere leeftijd angstig voelen in onbekende situaties. Bijvoorbeeld tijdens jullie dagelijkse wandelingen: jij wilt gewoon even ontspannen tijd doorbrengen met je hond en tegelijkertijd je hond de kans geven om rustig zijn behoefte te doen. Ondertussen voelt je hond zich overweldigd en mogelijk bedreigd. Als je het zo bekijkt, komt dat onschuldige blokje om ineens in een heel ander licht te staan. Geen wonder dat hij uitvalt!
Een negatieve ervaring
Heeft jouw hond iets traumatisch meegemaakt? Dan kan dit ook tot uitvalgedrag leiden. Een trauma kan bijvoorbeeld een vervelende aanvaring met een andere hond zijn, maar zelfs een keer flink schrikken in de buurt van andere honden kan zó’n indruk gemaakt hebben dat angst nu overheerst als jullie samen aan de wandel zijn. Jouw hond is tijdens de wandeling dan in feite elke keer bang dat het trauma zich herhaalt. Het uitvalgedrag dat jij ziet, is zijn manier om zichzelf te beschermen.
Stress in de baarmoeder
En wist je dat het zelfs in de baarmoeder al ‘misgegaan’ kan zijn? Uit wetenschappelijk onderzoek bij ratten blijkt dat overmatige stress tijdens de zwangerschap ervoor kan zorgen dat jonge dieren daarvan de rest van hun leven de gevolgen ondervinden. Een teef die tijdens de zwangerschap vaak bang is, zet waarschijnlijk bangere pups op de wereld. Dit heeft alles te maken met de hormonen die ze aanmaakt tijdens de angstreactie. Ook in het volwassen leven kan je hond hierdoor meer ‘aanleg’ hebben voor angst.
Negatieve spiraal
Veel eigenaren met een hond die uitvalt, reageren bestraffend. Bijvoorbeeld door een beetje te mopperen of zelfs voluit boos te worden. Dit zorgt voor een negatieve associatie bij jouw hond en maakt het uitvalgedrag uiteindelijk alleen maar erger. Je hond is namelijk niet in staat om jouw boosheid te koppelen aan het uitvallen en koppelt jouw reactie aan de bedreigende situatie zelf. Oftewel: de volgende keer dat hij een hond of een andere bedreiging ziet, valt hij waarschijnlijk nog feller uit. Zo kom je samen in een negatieve spiraal, waarin jij waarschijnlijk steeds gefrustreerder en je hond alleen maar banger wordt.
De vinger op de zere plek
In principe kan het ook nog zo zijn dat je hond blaft uit frustratie, omdat hij supergraag naar een andere hond toe wil. Maar dit is een absolute minderheid. In verreweg de meeste gevallen is er sprake van angst. Om ervoor te zorgen dat je hond niet meer uitvalt, is het dan ook essentieel om te achterhalen waar zijn angst vandaan komt. Alleen dan kun je het probleem bij de wortel aanpakken. Omdat uitvalgedrag gevaarlijk kan zijn voor je hond zelf, andere honden én mensen in zijn omgeving, moet je uitvalgedrag altijd serieus nemen.
Weer je weer Zorgeloos Wandelen?
Maar weet je niet hoe?
Kijk dan eens hier op deze pagina voor een gratis masterclass over, stappen naar een ontspannen wandeling met een niet-uitvallende hond.
Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel wordt op prijs gesteld!