Hoe help je je hond die uitvalt op straat naar honden/mensen?
Honden die “uitvallen” naar onbekende personen of honden, komen veel voor in de praktijk. Ze worden “reactieve” honden genoemd. Daarmee wordt in de regel bedoeld dat ze blaffen en grommen, en soms zelfs bijten als ze deze tegenkomen. Op straat, in huis of in welke omgeving dan ook. Het is een vervelend probleem, dat vaak veroorzaakt wordt door angst. Dat is goed om te weten, maar nog belangrijker; hoe kun je het veranderen?
Bekijk de emotie
Uitvallen gebeurt vaak vanuit de emotie angst (lees daarover dit artikel). Niet altijd, soms speelt frustratie of boosheid ook een rol. Maar heel vaak ziet de hond zich genoodzaakt om met agressie – grommen, blaffen en bijten – een einde te maken aan de situatie waarin hij zich bedreigd voelt. Als een hond dan ook nog leert, dat in reactie op zijn gedrag de bedreiging (mens, hond of voorwerp) ook daadwerkelijk weg gaat, gaat hij dat gedrag herhalen.
Wil je dit gedrag veranderen, is het dus het meest effectief als je de emotie van de hond verandert. Want als hij de persoon of hond niet meer als een bedreiging ervaart, zal zijn gedrag veranderen. Het kan zijn dat er nog wel iets overblijft, als gevolg van leerervaringen, maar de reactie zal minder heftig zijn en gemakkelijker te trainen. Dan is natuurlijk de vraag, hoe doe je dat dan? Een emotie veranderen?
BAT-training
Een tijdje geleden heb ik kennis gemaakt met de BAT-training van Grisha Stewart. BAT staat voor Behavior Adjustment Training. De training is een praktische toepassing van het zogenoemde desensitisatie-principe. De hond wordt in de training op zo’n manier aan de bedreigende prikkel blootgesteld (dat betekent meestal op hele grote afstand, 100 meter of meer is geen uitzondering!) dat hij alle tijd krijgt om informatie te vergaren. Informatie die hem beter in staat stelt om de afweging te maken of datgene dat hij tegenover zich heeft daadwerkelijk wel of niet een bedreiging voor hem is. En of het dus noodzakelijk voor hem is om met agressie te reageren, of dat dat mogelijk niet nodig is..
Je hond leert dat hij zelf controle heeft over de situatie (waarbij wij als eigenaar hem begeleiden om de situatie veilig te houden!). Hij heeft jou niet nodig, hij kan zelf beslissen of hij iets bedreigend vindt of niet en kan zichzelf zonder agressie uit die situatie manoevreren. Dit geeft hem zelfvertrouwen én verandert zijn emotie ten opzichte van de persoon/hond. Want die blijkt dus helemaal niet bedreigend te zijn (meestal), als hij er zelf maar niet met agressie op af gaat. Het “empowert” hem, het geeft hem de mogelijkheid zelf te beslissen en de goede keuze te maken, onafhankelijk van de eigenaar.
Dwang
Een van de dingen waar ik – voordat ik BAT kende – nooit echt goed over nagedacht had, is het feit dat we vaak onze honden in situaties dwingen die ze niet aan kunnen. Ook zonder dat we direct door hebben dat de hond het niet leuk vindt. Zo wandelen we meestal van punt A naar B, we leggen een vooraf soort van vastgestelde route af. Meestal in een gestaag tempo, waarbij wij leidend zijn. Wij bepalen waar we naar toe lopen. De ervaring leert inmiddels, dat als je je hond laat bepalen wat er tijdens een wandeling gebeurt, dat je een hele andere ervaring opdoet. De meeste honden hoeven niet zo ver. Ze blijven op diverse plekken snuffelen, gaan wat graven of spelen. Maar lijken veel minder waarde te hechten dan wij aan een pad dat we van A naar B af gaan.
Probeer het eens, voor de gein. Geef de controle over aan je hond en laat hem/haar het tempo en de richting bepalen. Vanzelfsprekend is veiligheid een belangrijke graadmeter, daarom werken we in de BAT-training met lange lijnen. Zelf leer je die lijn zodanig te hanteren dat je wel controle hebt mocht het nodig zijn, maar in de basis je je hond niet hindert tijdens een wandeling. Als je een hond hebt die tijdens zo’n “laat maar waaien”-wandeling de hele tijd op jou let, is het mogelijk een signaal dat je hond niet zo heel goed weet wat hij met zichzelf en zijn omgeving aan moet. En voor een groot deel afhankelijk is van jou. Misschien te afhankelijk?
Wil je meer weten over hoe je je uitvallende hond (m.b.v. BAT) kunt helpen?
https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-uitvallen
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, gedragstherapeut voor honden. Dit artikel mag niet zonder toestemming worden gekopieerd. Vermelding van de link naar dit artikel is wel toegestaan.