Ben jij ook (weer) te laat om je bange hond te helpen?
Elk jaar rondom de jaarwisseling stroomt mijn mailbox vol en staan er in mijn Doet ie anders Nooit! Club op Facebook allemaal vragen over honden die bang zijn voor vuurwerk. Van het ene verhaal krijg ik nog meer buikpijn dan het andere, omdat het overduidelijk is dat hond én eigenaar het heel erg moeilijk hebben. En wat ik nog het allerergste vind: ik kan op dat moment eigenlijk niet heel erg veel meer voor ze betekent. Op het moment dat je hond al zo bang is, is het altijd een beetje dweilen met de kraan open. In dit artikel leg ik uit waarom.
Oud en nieuw zijn voor veel mensen met honden een ellendige periode. Eigenaren van honden die bang zijn voor onweer of luchtballonnen hebben zo'n helse tijd meestal rond de zomer. Het leidt tot allerlei issues, bij eigenaren en bij honden. Zo komt het geregeld voor dat honden zodanig anticiperen op situaties die ze eng vinden, dat ze bv. niet meer mee willen naar buiten (daarover schreef ik eerder dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/niet-mee).
Als je dan een hond hebt waar je niet mee kunt wandelen
Of die bibberend onder de bank ligt en zich verder niet beweegt
Of die continu naar boven kijkend met je mee wandelt
Dan snap ik wel dat je hulp wilt.
Het grote probleem is alleen: als je op dat moment wilt gaan trainen, is de kans heel klein dat je dan bereikt wat je wilt bereiken. Namelijk dat de angst verdwijnt.
Het zit zo. Als je hond zo bang is, is dat niet 'zomaar'. Hij heeft op dat moment het gevoel dat zijn leven bedreigd wordt. Dat er iets afschuwelijks staat te gebeuren dat hij niet overleeft. Zijn lichaam gaat in een overlevingsstand en is alleen maar bezig met zichzelf te handhaven en zo snel mogelijk een einde te maken aan die bedreigende situatie. De hond is niet bezig met het leren van dingen. Hij is bezig met het hoofd boven water te houden. Bezig om te blijven leven.
(ook al is dat in jouw beleving onlogisch. Maar het feit dat jíj́ weet dat je hond niet dood gaat van het vuurwerk, betekent niet dat jouw hond dat weet...)
Stel je voor: je kunt niet zwemmen. En je belandt in het water tijdens een kano-tochtje. Je doet je uiterste best om je hoofd boven water te houden en terwijl je dat doet, is er iemand die tegen je zegt: denk eraan... doe met je benen als je een kikker bent en strek je armen naar voren. Dan blijf je echt wel drijven...
Nope. No way. Dat ga je op dat moment niet kunnen. Je kunt op dat moment niet een nieuwe vaardigheid aanleren, want je lijf en leden is bezig met overleven. Dan is er geen ruimte voor nieuwe dingen, want je hebt alles wat je hebt nodig om te blijven leven.
Het is dus niét zo dat je niet kunt leren omdat je stress hebt. Een klein beetje stress kan je leervermogens zelfs verbeteren. Ik doe het het beste op scherpe deadlines en ik wacht altijd tot het laatste moment om iets af te maken. Want dan heb ik een tikkeltje stress en dat bevordert mijn prestatievermogen.
Als er teveel stress is, dan ben je niet meer bezig met presteren maar met overleven. Dat wát je op zo'n moment leert, gaat over hoe je de kansen vergroot dat je zo'n situatie overleeft.
Als je hond zich bedreigd voelt door een andere hond, is de kans groot dat hij wel onthoudt dat zijn uitval ertoe geleid heeft dat die andere hond weg ging. Want dat heeft zijn overlevingskans vergroot. Probeer je hem op zo'n moment - als hij die andere hond ziet - iets nieuws te leren, dan is er weinig kans dat het gaat werken.
Trainen voordat je het nodig hebt, is dus een belangrijk motto. Dat geldt voor alle situaties waarin je hond bang zou kunnen zijn. Sommige kun je niet van tevoren voorspellen. Anderen - zoals vuurwerk, onweer of een bezoek aan de dierenarts - zijn voor een heleboel honden beangstigend. En dus is het verstandig om er mee aan de slag te gaan vóórdat je hond bang is. Door zoveel mogelijk te proberen positieve associaties te maken (http://www.moniquebladder.nl/blog/positieve-associatie).
En wat je dan wél moet doen op het moment dat je hond zo bang is?
Daar is geen eenduidig juist antwoord op, omdat het afhangt van de hond, de omstandigheden en de prikkel en de mate van angst. Algemene richtlijnen:
- Probeer de prikkel zoveel mogelijk te vermijden (ja ja, ik weet dat dat niet altijd kan 😉 maar dit artikel zou niet compleet zijn als ik dat er niet bij zou vermelden)
- Bied een veilige haven (http://www.moniquebladder.nl/blog/veilige-haven)
- Bied steun, negeer je hond niet (http://www.moniquebladder.nl/blog/stop-die-onzin)
- Overleg met gedragstherapeut/dierenarts over ondersteunende middelen
En alsjeblieft. Geef jezelf een schop onder je achterste zodat je gaat trainen om een volgende ellendige periode minder heftig te maken. Het kan echt, verbetering creëren: http://www.moniquebladder.nl/blog/aannames-vuurwerktraining
Je kunt in januari 2023 al beginnen met de Weg met Vuurwerkangst-reeks: 7 gratis tips om de hel van de jaarwisseling voor je hond te verminderen. Kijk hier voor meer informatie; http://www.moniquebladder.nl/vuurwerkangst
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming. Het delen van dit artikel op social media door vermelding van de link, wordt op prijs gesteld.