Het grote taboe voor veel hondeneigenaren: de muilkorf
Een hond die uitvalt kan schade veroorzaken. Ook de allerliefste en schattigste hond. Want honden kunnen bijten. Dat definieert niet zijn persoonlijkheid of wat hij voor jou betekent.
Toch zijn er veel eigenaren die dit feit aan de kant schuiven. Ze weigeren voor de veiligheid van de omgeving én hun hond te kiezen vanwege “wat anderen ervan zeggen”. Het wordt daarom tijd dat we de muilkorf zien voor wat ie is: een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat ongelukken worden voorkomen en geen stigma dat een hond veroordeeld tot “valse hond”.
Een uitvallende hond is altijd risico voor de veiligheid van andere individuen. Dat kunnen mensen, honden of andere kinderen zijn. Het is belangrijk om als eigenaar de verantwoordelijkheid te nemen dat je hond geen schade kan aanrichten. Want als jij het niet doet en jouw hond bijt, dan is er op den duur naast de andere partij vooral één partij die er de meeste gevolgen van draagt en dat is jouw hond. Die wordt uiteindelijk absoluut de dupe.
Veel eigenaren willen die verantwoordelijkheid nemen.
Ze willen kiezen voor een goede stevige lijn, ze willen moeilijke situaties zoveel mogelijk vermijden, ze willen trainen, ze willen ondersteunende middelen in de vorm van supplementen of medicatie toedienen.
Tot…
Het woord muilkorf de revue passeert.
“Rothond”
Vaak reageren eigenaren dan als worden ze door een bij gestoken.
De muilkorf is een ontzettend beladen onderwerp dat met name veroorzaakt wordt door “wat anderen zeggen” over de hond.
Een hond met een muilkorf wordt (nog steeds) vaak bestempeld als een “rothond”, “valse hond” of “agressieve hond”.
En wees vooral eerlijk; wie hoort dat nu graag over zijn eigen hond?
Toch zegt dat oordeel vooral iets over de kennis van honden van degene die dit oordeel vellen.
Want als je weet dat agressie net zo tot het communicatierepertoire van de hond hoort als dat wij bv. schreeuwen, dan is het onterecht dat de hond veroordeeld wordt op het vertonen van de agressie.
Laat ik overigens duidelijk zijn:
Ik zeg ab-so-luut niet dat agressie ok is.
Het is in ernstige mate ongewenst gedrag omdat het een risico is voor de samenleving.
Maar agressie is een natuurlijke manier van een hond om met bepaalde emoties om te gaan.
Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hij of die negatieve emoties niet ervaart (en hij dus niet uitvalt) of er op zijn minst voor te zorgen dat er geen ongelukken kunnen gebeuren.
Bescherm jouw hond!
Weet je dat je hond met agressie misschien reageert op bepaalde prikkels?
En weet je niet zeker of je altijd alles goed kunt managen zodat je kunt voorkomen dat er ongelukken gebeuren?
Laat iedereen dan vooral over jouw en je hond praten (als ze dat zo graag willen).
Maar JIJ weet dat jouw hond lief is en geen rothond.
Neem je verantwoordelijkheid en bescherm zijn omgeving maar vooral; jouw hond!
Overigens is een aantal dingen belangrijk om te weten voordat je aan de slag gaat met de muilkorf:
1. Je doet NOOIT de muilkorf zomaar om en gaat er mee aan de wandel. Je hond moet leren de muilkorf te dragen zonder dat hij dat vervelend vindt. In mijn boeken Help je hond bij angst ( (met Erica Bokelmann) en Kijk eens naar je hond en op doggo.nl staat een artikel waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je die training aanpakt. Lees het vooral!
2. De muilkorf moet goed passen. Ik werk zelf over het algemeen met de Baskerville (zie foto). Daarmee kan een hond ademen, water drinken en voertjes aannemen. Hij wordt via de halsband vastgemaakt en dan zijn er nog twee banden die voor extra veiligheid zorgen. De muilkorf zelf is van stevig kunststof.
3. Een snuitje is GEEN geschikt alternatief. Een snuitje is van stof en omsluit de bek van de hond waardoor die niet kan hijgen, drinken of voertjes aannemen. Overigens kan hij er wel, als hij echt wil, mee bijten met zijn voortanden.
Oh ja…
En als jouw hond niet uitvalt en je leest dit artikel toch..
Wil je dan goed nadenken over hoe jij reageert op en denkt over honden met een muilkorf, en op hun eigenaren?
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.