Irritant he, soms? Maar laat je hond snuffelen!
Ik denk dat het in de top 10 van ergenissen staat van eigenaren. Snuffelen. Ik vraag me af of we het echt zo heel erg vinden dat onze hond even staat te snuffelen, of dat ons als eigenaren "ingepeperd" is dat je snuffelen niet moet toelaten. Omdat hij dan de baas is over jou of dat graag zou willen worden. (Als je dat ook denkt, kijk dan eens hier of hier!) Gevolg; de meeste honden krijgen weinig gelegenheid om te snuffelen. Ik durf de stelling wel aan dat we daarmee bij sommige honden juist probleemgedrag in de hand werken.
Geur in plaats van zicht
Alexandra Horowitz heeft een briljant filmpje gemaakt waarin ze uitlegt hoe honden de wereld "zien" met geur. Het illustreert hoe belangrijk de informatie is die ze tot zich nemen door te ruiken.
Als je met deze kennis kijkt naar wat we doen als je hond snuffelt, hoop ik dat je je nog even achter de oren krabt. Ruiken, snuffelen is voor de hond de belangrijkste manier om informatie te verzamelen over zijn omgeving. En die informatie bepaalt voor een deel zijn gedrag!
Meer informatie, minder stress
Voor elk individu is het belangrijk om te weten wat hem te wachten staat. Zelfs als je weet dat er iets gaat gebeuren dat vervelend is, is dat altijd beter dan niet weten wat er gebeurt. Zeker als de kans bestaat dat er iets naars komt. Ik weet liever van tevoren wat de tandarts precies gaat doen, zodat ik me daar op kan voorbereiden. Weet ik dat er "iets" gaat gebeuren, maar ik weet niet wat, dan ben ik veel zenuwachtiger.
Ook voor honden is informatie cruciaal. Informatie over wat prikkels en wat die doen of gedaan hebben. Wie of wat het is of was. Als je die informatie hebt als hond, dan kun je ook een "rationele" afweging maken of die prikkel een bedreiging is. Of niet.
Ontneem ze niet de kans te snuffelen
Als eigenaren ontnemen we onze hond vaak de kans om die informatie op te doen. Omdat we snel ergens moeten zijn en dus de tijd niet hebben om te blijven staan. Of omdat we vinden dat de hond niet mag snuffelen "omdat hij dan de leiding heeft" (lees dit artikel!) Of gewoon. Omdat we het irritant vinden. We laten de hond "volgen", lokken hem mee of in het slechtste geval trekken we hem mee.
Stel, je bent een onzekere hond. Op afstand zie en ruik je dat er een andere hond is. Maar je kunt niet alle details waarnemen. Je kunt dus niet goed bepalen of die andere hond voor jou een bedreiging is. Je wilt gaan snuffelen om die informatie tot je te nemen. Want dat kan je. Daar is je neus voor gemaakt. Net op het moment dat je kunt bepalen of het een reu of een teef is en dat je op basis daarvan je besluit kunt nemen, trekt je eigenaar aan de riem of leidt je af met een snoepje. Je weet dus nog steeds te weinig over die hond, maar je eigenaar neemt je wel mee die kant op... Richting een hond waarvan je niet weet wat hij wil, kan of waarschijnlijk gaat doen.
Als je dan als hond zijnde in het verleden al slechte ervaringen gehad hebt, kan die onzekerheid en gebrek aan voorspelbaarheid leiden tot reactiviteit (uitvallen). Of zelfs als je nog geen negatieve ervaringen hebt gehad, kan die onzekerheid ertoe leiden dat je iets gaat doen om je minder bedreigd te voelen. Dat kan op diverse manieren, maar een daarvan is uitvallen.
Waarom is snuffelen zo belangrijk?
-
Het geeft de hond informatie over een prikkel
-
Het geeft hem een mentale uitdaging
-
Het werkt stress-verminderend
-
Het geeft hem meer controle en een meer voorspelbare omgeving
Voor alle honden, maar zeker voor reactieve honden, is het erg belangrijk dat ze kunnen snuffelen en op die manier informatie kunnen verzamelen over hun omgeving. Daardoor kunnen ze een betere afweging maken en zullen ze minder snel explosief reageren. Omdat ze beter kunnen bepalen of het echt een bedreiging is of niet.
Je kunt als eigenaar de keuze maken om je hond tijdens een wandeling wat vaker informatie te laten verzamelen. Dat hoeft niet altijd (alhoewel het in mijn visie wel het ideaalplaatje is!), maar probeer zeker een wandeling per dag de controle terug te geven aan de hond. Je kunt in dit artikel lezen hoe je dat onder meer kunt doen!
Veel succes! En ik weet zeker dat je je hond er een groot plezier mee doet!
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van de link naar dit artikel wordt op prijs gesteld.