Mopper niet op, maar help je hond als hij uitvalt naar andere honden
Ik snap het heel goed. Sterker nog: ik deed het zelf ook toen ik nog een uitvallende hond had. En zelfs nu moet ik soms op mijn tong bijten als één van mijn honden reageert als er een andere hond op straat langs loopt. Want - eerlijk is eerlijk - ik kan niet zo goed overweg met blaffende honden ☺️. Waar ik het over heb? Over mopperen als je hond op straat uitvalt. Of misschien geef je in je frustratie en onmacht wel een ruk aan de lijn. Een slecht idee. Om een aantal redenen en niet alleen maar omdat het onaardig is. Je loopt namelijk daardoor een groot risico dat je het tegenovergestelde bereikt van wat je wilt. De kans is namelijk groot dat je hond juist meer gaat uitvallen, in plaats van minder (op de langere termijn).
Het zit in het systeem van de meesten van ons. Als iets niet gaat zoals je wilt, dat je dan zelf in een reflex wat moppert. Ondanks dat we ons best doen, is 'de mensheid' geneigd om makkelijk te vervallen in het benadrukken van wat fout gaat. In plaats van veel aandacht te geven aan wat goed gaat. Tenminste; ik herken dat wel erg in mezelf... Mopperen gaat me makkelijker af dan complimenten geven. Ondanks dat ik weet dat complimenteren en aangeven wat wél goed gaat, over het algemeen minstens net zo effectief is.
Het is dus niet gek dat je reageert met mopperen of een ruk aan de lijn geeft als je hond blaft, aan de lijn trekt, misschien gromt en misschien probeert een andere hond (of persoon) te bijten als je die tegenkomt tijdens je wandeling. Je wilt immers niet dat hij dat doet en je wilt dat hij stopt.
Maar; het is om twee redenen erg onverstandig om te doen.
1. Het is erg onaardig. Je hond valt namelijk niet uit omdat hij het zelf zo leuk vindt. Hij doet het hoogstwaarschijnlijk vanuit een negatieve emotie. Meestal is dat angst, soms is het frustratie. Maar zo tekeer gaan doet hij in elk geval niet omdat hij zo ontspannen is en veel plezier heeft. In dit artikel kun je daarover meer lezen: http://www.moniquebladder.nl/blog/uitvallen-angst
2. Behalve dat het erg onaardig is, vergroot je ook het risico dat het uitvallen erger wordt in plaats van dat het minder wordt. Dat klinkt voor sommige mensen heel tegenstrijdig, want als je een hond ergens voor straft, dan wordt zijn gedrag toch minder.
Ik snap de gedachtengang, maar... ergens zit er een denkfout. Ik zal uitleggen waar...
Straffen of correcties kunnen werken op het moment dat een hond nadenkt over wat hij doet.
Dat klinkt misschien een beetje gek, want misschien denk je wel dat je hond altijd nadenkt over wat hij doet, maar daar zit dus je denkfout...
Zo kun je een hond die gaat zitten omdat je hem dat vraagt, daarna een koekje geven. Als hij dan vaker of sneller gaat zitten op de momenten dat je hem dat vraagt, heb je het zitten beloond. Zo kun je tegen een hond die probeert jouw eten van je bord te halen, vertellen met de aangeleerde cue "doe maar niet" dat je dat niet wilt. Als hij het daarna inderdaad niet doet, heb je het willen stelen van eten gecorrigeerd.
Als je hond blaft naar een andere hond of een persoon, is de kans heel erg groot dat hij niet nadenkt over wat hij doet. Hij maakt zich zorgen over die hond/persoon en reageert. Zonder dat hij erover nadenkt (zoals hij dat wel doet als je hem vraagt om te gaan zitten of hem vertelt dat je eten niet mag stelen).
Vergelijk het maar met jouw schrikreactie van misschien wel gillen als je een muis of spin ziet (als je daar bang voor bent). Je denkt er dan niet over na dat je gilt... Het floept zo je mond uit. Voordat je het weet.
Zo werkt het dus ook voor een heleboel uitvallende honden. Die doen in eerste instantie wat ze doen omdat ze zich zorgen maken. Als je hen op dat moment corrigeert door te mopperen of door een ruk aan de lijn te geven, doe je dus iets wat ze niet snappen. En je loopt het risico dat ze die vervelende ervaring koppelen aan datgene waar ze op dat moment op reageren. Dus die andere hond of die persoon. Waardoor ze die hond of die persoon - die ze al spannend vonden want dat was de reden waarom ze gingen uitvallen - alleen maar nog spannender wordt. En een volgende keer de hond sneller en heftiger kan gaan reageren.
Een voorbeeld om het duidelijker te maken.
Je kent vast wel het verhaal van een hond die probeert achter een paard in de wei aan te lopen. Terwijl hij zich focust op dat paard, loopt hij tegen het stroomdraad aan. Vanaf dat moment is hij bang voor paarden. Dit komt omdat hij het paard is gaan associeren met pijn.
Zo kan jouw uitvallende hond - als gevolg van het mopperen of het trekken aan de lijn bij het uitvallen - die andere hond of persoon gaan associeren met ongemak, straf of pijn. Hij wordt dus banger en dus gaat hij mogelijk sneller reageren een volgende keer.
Het probleem is dus vergroot, in plaats van verkleind... Je bereikt dus het tegenovergestelde effect van wat je zou willen voor de langere termijn.
Maar - ik hoor het je al vragen - wat moet je dan wel doen?
Kijk naar mijn gratis masterclass: In 10 stappen naar een ontspannen wandeling met een niet-uitvallende hond. https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-uitvallen
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.