Is je hond bang? Laat hem doen wat hij wil!

angst

Op dit moment (ik schrijf dit artikel vlak voor Kerst) zie ik het op allerlei plekken op internet voorbij komen. Eigenaren die wandelen en honden die absoluut niet daar op die plek willen zijn. Omdat ze moeite hebben met het vuurwerk (of andere harde geluiden) dat op dit moment helaas op een heleboel verschillende plekken wordt afgestoken. "Maar hij moet toch naar buiten?!" is het antwoord vaak als ik vraag waarom er gewandeld wordt. Wat mij betreft meestal een niet zo verstandige keuze. Want wat is belangrijker? Hoe je hond zich voelt (en het lange termijn effect daarvan!)? Of dat je voldoet aan de norm van de hoeveelheid beweging? 

Laat ik het gelijk zeggen: voordat er misverstanden ontstaan....
Natuurlijk vind ik het belangrijk dat een hond voldoende lichaamsbeweging krijgt en dat hij ook mentaal uitgedaagd wordt door bv. tijdens een wandeling lekker te kunnen snuffelen. Als je me langer dan vandaag volgt, weet je dat vast ook wel 😉
Maar soms zijn er andere dingen belangrijker. 
En het moment dat een hond bang is, is één van die dingen. 

Als je hond tijdens de wandeling tekenen van stress laat zien omdat hij bang is voor bijvoorbeeld vuurwerk (of andere situaties), is het belangrijk om dat te doen wat hij graag wil. Heel veel honden die buiten bang zijn, willen naar huis. Ze hebben hun staart laag, hun oren naar achteren en trekken aan de lijn in de richting van de auto of in de richting van huis. En soms trekken ze de andere kant op. 
Alles om maar uit die situatie te komen die ze op dat moment angst aanjaagt. 
Help je hond op dat moment. 
Haal hem uit die situatie. Ga mee naar huis of naar de auto of probeer eventueel via een omweg uit de situatie te komen. 

Voor veel mensen voelt dat raar. Veel gehoorde argumenten zijn dan:  
1. "het is toch belangrijk dat hij zijn beweging krijgt" of
2. "hij leert het nooit als ik terug ga als hij bang is"
3. "dan beloon ik dat hij aan de lijn trekt" 

"Het is toch belangrijk dat hij zijn beweging krijgt" 
Ja. Dat is belangrijk. 
Maar ervan uitgaande dat de angst voor vuurwerk en andere harde geluiden tijdelijk is, vind ik het veel belangrijker hoe je hond zich voelt. Dat heeft voor mijn prioriteit boven de hoeveelheid beweging. 
Het is sneu als een hond niet lekker kan rennen en lang kan wandelen. 
Maar het is nog sneu-er als een hond doodsbang en in paniek is. 
Het gaat hier overigens dus om situaties waarin de hond in een korte periode bang is buiten. Als het langduriger is (laten we zeggen langer dan twee weken voor en twee weken na de jaarwisseling grofweg), is het belangrijk dat je professionele ondersteuning krijgt van een gedragstherapeut en een dierenarts. Dan is namelijk de inbreuk op het mentale en fysieke welzijn van je hond naar mijn idee zo groot, dat je daar écht mee aan de slag moet. 

"Hij leert het nooit als ik terug ga als hij bang is"
Als je hond bang is en terug wil naar huis (of niet mee wil), is hij in een situatie waarin hij zich zorgen maakt over zijn lijf en leden. Hij staat in de overlevingsstand. Een hond die bezig is met overleven, leert vooral dat wat nodig is om de impact van die gebeurtenis voor een volgende keer minder te laten zijn. Hij leert de situatie herkennen en onthouden, zodat hij een volgende keer adequater en sneller in veiligheid kan komen. Zijn associatie met dat wat hij al eng vindt, wordt waarschijnlijk nog negatiever omdat hij de situatie moet ondergaan en hij geen controle heeft. 
Hij leert dus alleen maar dingen die je niet wilt dat hij leert. 
Als hij aan het overleven is, leert hij niet dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. 
Daar is op dat moment geen ruimte voor in zijn hoofd. 
Als je niet met die angst aan de slag gaat, leert hij het inderdaad nooit. 
Maar om hem dat te leren, is het belangrijk dat je hem niet in het diepe gooit. Ik schreef daarover eerder dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/zwemles

"Dan beloon ik dat hij aan de lijn trekt" 
Zoals eerder aangegeven, staat je hond in de overlevingsstand. Of hij wel of niet beloond wordt voor het trekken, is op dat moment helemaal niet van belang. Je hond denkt niet na over wat hij doet, maar doet alles in eerste instantie instinctief. 
Vergelijk het maar met als je in een achtbaan zit en je gilt bij een looping. 
Daar denk je niet over na: dat doe je gewoon. 
Zo reageert jouw hond ook als hij in de overlevingsstand staat. 
En als je er niet over nadenkt, kun je er ook niet voor beloond worden. 

Samenvattend: 
Als je hond bang wordt buiten tijdens de wandeling: doe dan wat hij op dat moment wil zolang als het veilig is. (Als hij de weg op wil rennen, laat je dat natuurlijk niet toe). Dat geldt overigens ook voor binnen: als hij binnen bang is en hij wil weg, onder de bank, op schoot of naar de badkamer vluchten: laat hem vooral. Ook hiervoor geldt: als het maar veilig is. 
Natuurlijk is dat niet de oplossing. Om de angst voor vuurwerk te verminderen, moet je aan de slag om de emotie te veranderen. Dat lukt je nu (een week voor Kerst) niet meer, daarvoor ben je te laat (sorry....).

Je kunt wel met dit probleem aan de slag via mijn lesprogramma Angst. Meer voor informatie, kun je hier terecht: https://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-angst

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel op social media dmv de link wordt op prijs gesteld.