Maar hij is verder wel heel lief hoor...

agressie

Het is een zin die ik in bijna elk contact dat ik met een eigenaar heb, hoor. “Maar hij is verder wel heel lief hoor…” Op een bijna verontschuldigende toon, alsof het iets heel raars is dat ze zeggen. Ik word er altijd een beetje verdrietig van. Want na-tuur-lijk heb je, ondanks dat je hond probleemgedrag vertoont, zo ongeveer de liefste hond van de wereld. In elk geval voor jou! 

Een hond die probleemgedrag vertoont, kan met zijn gedrag veel invloed uitoefenen op de dagelijkse gang van zaken van een huishouden. Bijvoorbeeld omdat een hond blaft naar vriendjes die komen spelen bij de kinderen. Of dat de hond niet in de omgeving uitgelaten worden omdat de hond in de buurt uitvalt naar andere honden. Met name dit reactieve gedrag, leidt bij veel eigenaren tot (bijna) een schaamtegevoel.

Rothond

Als je hond reactief is, krijg je vaak te maken met veel goed bedoelde tips en adviezen. Maar ook verwijten en veroordelingen komen nog wel eens voor. “Wat een rothond!” als je hond uitvalt naar een andere hond. Of “zorg wel dat je hem goed onder controle houdt hoor, anders heb je een probleem.” Het maakt dat je je als eigenaar bijna schaamt dat je ook gewoon om “die rothond” geeft.

Normaal

Misschien helpt dit. Een hond die reactief is, vertoont dit gedrag (meestal) in een reflexmatige reactie. Hij wordt gestuurd door zijn emotie. Bij reactief gedrag, is die emotie heel vaak angst, soms frustratie. Maar in elk geval een negatieve emotie.
Als wij als mensen een negatieve emotie hebben, geven we daar (meestal) verbaal uiting aan. We praten, schreeuwen, huilen. Dat is allemaal een normale manier om met die emotie om te gaan. Maar ja, die mogelijkheid hebben honden niet.

Honden geven onder meer uiting aan een negatieve emotie in de vorm van agressie. Dat is niet alleen bijten, maar kan bestaan uit veel meer, subtielere signalen. Lees daarover dit artikel. Het is de manier van de hond om zijn omgeving te laten weten hoe hij zich voelt. En meestal gaat dat gepaard met de bedoeling om datgene dat ze bedreigt, of waar ze stress van hebben, weg te laten gaan.

Agressie is dus normaal gedrag.
Ongewenst? Ja. Omdat er het risico bestaat dat er verwondingen ontstaan.
Maar realiseer je dat een hond (vaak) agressie inzet op een moment dat hij zich bedreigd voelt of stress heeft. Het zegt iets over hoe de hond zich dan, in die situatie en context, voelt ten opzichte van een specifieke prikkel (andere hond, persoon etc).

Geen karaktereigenschap

Die agressie is dus GEEN karakter- of persoonlijkheidskenmerk! Als je hond reactief is in bepaalde situaties, zegt dat iets over hoe hij zich in die situatie probeert te handhaven. Agressie is een middel om zijn veiligheid te waarborgen.
Vergelijk het met dat je je bijvoorbeeld, als je wordt overvallen, verdedigt met pepperspray. Je brengt daarmee de ander mogelijk een lichte verwonding aan.
Maar zegt dat iets over je karakter of persoonlijkheid?
Word je daarmee een minder lief persoon?
Ik vind van niet.

Hulp

Kortom… Verontschuldig je niet voor het feit dat je van je hond reactieve hond houdt! Natuurlijk doe je dat. Je hond is nog steeds lief.
Maar, je hond en jij hebben ook hulp nodig om ervoor te zorgen dat die – voor een hond normale verdediging – niet leidt tot verwondingen. Want dat is vanzelfsprekend onaanvaardbaar. Maar laat het je er niet van weerhouden om in andere situaties van je hond te genieten!

Wil je werken aan het uitvallende gedrag van je hond? Kijk dan op deze pagina voor een overzicht aan mogelijkheden. 

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen dmv deze link mag natuurlijk wel!