Leuk spelen met andere pups; de risico's

overig

Pups zijn vertederend en schattig, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Als eigenaar moet je er immers al vroeg zoveel mogelijk aan doen om ervoor te zorgen dat je puppedup opgroeit tot een stabiele probleemloze hond. De pup moet onder meer kennismaken met zijn omgeving en andere honden. Voor veel van de nieuwe eigenaren lijkt dit dé reden te zijn om op puppy-cursus te gaan, omdat daar de honden met andere pups mogen spelen. Maar….. zonder risico is dit niet. Sterker nog; een pup met de potentie tot sociale hond kan tijdens dit spelen binnen een paar minuten leren om agressief te zijn naar andere honden!

Spelen is wel degelijk belangrijk

Omdat het voor de socialisatie van een pup goed is om met andere honden contact te maken, wordt er in menig puppy-cursus tien minuten tot een kwartier uitgetrokken voor spel. Zeker niet altijd, maar wel geregeld, houdt dat praktisch gezien vaak in dat alle puppy’s – of dat er nu veel zijn of weinig – van de riem gaan terwijl eigenaren (en soms ook de instructeur) koffie drinken en even staan te kletsen. Maar binnen die speeltijd kan een pup al snel niet alleen goede, maar zeker ook slechte ervaringen opdoen. Met allerlei vormen van ongewenst gedrag als resultaat, variërend van (angst-)agressie tot ‘pesten’.

Begeleiding is nodig!

Een wat verlegen, onzeker hondje kan tijdens het spelen met andere pups helemaal ondergesneeuwd raken door honden die meer zelfvertrouwen of spelervaring hebben of simpelweg ruwer spelen. Een dergelijk pupje kruipt misschien weg als daar de gelegenheid toe is, of snauwt van zich af in de hoop dat die ‘grote mond’ de anderen wegjaagt. In beide gevallen levert het de pup iets op, namelijk dat de andere honden die hij eng vindt uiteindelijk uit zijn buurt verdwijnen. Doordat de andere hond het blaffen en snauwen gaat ontwijken, of omdat de andere honden simpelweg niet bij de pup kunnen komen omdat die zich vastgeklemd heeft onder een stoel. In beide gevallen is het eindresultaat hetzelfde; het onzekere pupje heeft geleerd dat agressie of wegkruipen resultaat heeft! En dus is er een grote kans dat de pup het gedrag gaat herhalen.

Dingen worden niet altijd herkend

Niet iedereen ziet het verschil tussen een kleine schermutseling tussen twee honden met zelfvertrouwen en het geblaf van een onzeker hondje. “Laat het ze maar even uitzoeken,” wordt dan vaak gezegd. Maar daarmee wordt de basis voor een wat angstige of juiste blafferige en grauwerige (om niet direct te zeggen agressieve) gelegd. Na één zo’n ervaring is het in de regel niet zo dat de pup voor altijd gevormd is. Maar het vergt wel aandacht, tijd en energie kosten om de negatieve ervaring om te buigen in een positieve ervaring. Vanzelfsprekend geldt; hoe vaker een negatieve ervaring, hoe heftiger uiteindelijk het effect.
Het spel op een hondenschool is nu een voorbeeld, maar het gebeurt vaak ook in de dagelijkse praktijk van veel eigenaren. De pup laten spelen met honden in het park, zonder goed oog te hebben op wat er eigenlijk gebeurt, kan vervelende consequenties hebben voor het gedrag van de hond later.

Moet je dan je pup maar weghouden van andere honden? Absoluut niet!

Maar doe het met beleid en zoek de honden uit die bij je pup passen. De Engelse gedragstherapeut Gwenn Bailey, die zich helemaal verdiept heeft in het gedrag van pups en o.m. puppyspel, adviseert om een pup met twee andere honden tegelijkertijd te laten spelen. Zoek verder in het begin met name honden uit die op dezelfde manier spelen als je pup. De verschillende rassen spelen namelijk op een verschillende manier. Dogachtigen bijvoorbeeld vinden het leuk om te “worstelen” en lomp te doen, Retrievers zijn meer van het rennen. Het één is niet beter dan het ander. Het is alleen anders, maar een Retriever-pupje moet dat nog leren bijvoorbeeld van een oudere dogachtige die ervaring heeft met anders spelen dan alleen maar lomp.
Door je pup met beleid in contact te brengen met andere honden, voorkom je ervaringen die kunnen leiden tot ongewenst gedrag. Zoek een goede hondenschool, waar pups op kleine schaal en begeleid met elkaar mogen spelen.

Dit artikel is geschreven voor Monique Bladder, gedragstherapeut voor honden