Op zoek naar de gouden tip om uitvallen te stoppen?

agressie

Een uitvallende hond is voor veel eigenaren een probleem. En dus wordt er gezocht naar een oplossing, als het goed is bij een deskundige. Mijn collega’s kunnen mijn ervaringen bevestigen; veel eigenaren zijn op zoek naar de gouden tip om het probleem op te lossen. Laat ik dan de boodschapper zijn van het slechte nieuws: die gouden tip bestaat niet!

Laat ik beginnen met de opmerking te maken dat een uitvallende hond vanzelfsprekend voor jou als eigenaar vervelend en lastig is. Maar dat ik het belangrijk vind dat je je beseft dat het voor jouw hond minstens net zo’n probleem is. Je hond valt uit omdat hij zich niet ok voelt. Hij ervaart een negatieve emotie, variërend van boosheid, frustratie tot angst (waarbij angst meestal de veroorzakende emotie is). Ik hoop dat iedere eigenaar die op zoek is naar een oplossing, die zoekt voor zichzelf én zijn hond…

 Als een hond uitvalt, heeft dat maar heel zelden één specifieke oorzaak.
Vaak is het een combinatie van diverse factoren die er uiteindelijk toe leiden dat een hond uitvalt in reactie op een andere hond of een persoon. Zelfs als er sprake is van een traumatische ervaring, zijn er diverse factoren die bepalen of een hond vervolgens die ervaring “vertaalt” naar uitvallen in andere situaties.

Factoren die een rol spelen bij het al dan niet ontstaan van probleemgedrag als uitvallen zijn onder meer (en dus niet uitsluitend):

  • Ras
  • Karakter en persoonlijkheid
  • Ervaringen in het verleden
  • Wat heeft de hond geleerd over het effect van het uitvallen
  • Reactie van de eigenaar
  • Medische conditie van de hond

Sommige van deze factoren kun je nog beïnvloeden en veranderen, zoals de leereffecten, de reactie van de eigenaar en de medische conditie. Andere factoren zijn wat ze zijn, zoals ras en persoonlijkheid. Maar wil je het probleem van je hond oplossen, dan zul je het hele plaatje moeten bekijken. Alle mogelijk te beïnvloeden factoren moet je aanpakken om voor een zo goed mogelijk resultaat te gaan.

Ik schat in dat je op dit moment instemmend knikt. Want het klinkt logisch. En toch… toch zijn mensen vaak op zoek naar dat ene advies. Die ene tip die ervoor zorgt dat alles anders wordt. Maar helaas… er bestaat geen quick fix, een snelle oplossing of iets dat je simpel kunt inzetten om het probleem op te lossen.
Er zit niets anders op.
Als je wilt dat er iets verandert voor jezelf (en ik hoop heel erg dat je dat ook wilt voor jouw hond), zul je flink aan de slag moeten.

Om het uitvallen te veranderen, hou ik zelf een 10-stappenplan aan. Dat wil niet zeggen dat het tien gemakkelijke stappen zijn, maar het zijn de tien factoren die ik belangrijk vind om aan te stippen als je je uitvallende hond wilt helpen.
Het geeft je een soort leidraad waarmee je aan de slag gaat met het complete pakket van factoren waar je mee aan de slag wilt:

1. Inzicht: waarom valt jouw hond uit? (Leestip)
2. Bezoek de dierenarts. (Leestip)
3. Vermijd confrontaties met moeilijke situaties (Leestip)
4. Wat is jouw rol als eigenaar? (Leestip)
5. Bereid je voor: overleef niet te vermijden situaties (Leestip)
6. Inzicht: wat is het effect van stress? (Leestip)
7. Verminder stress (Leestip)
8. Lijnvaardigheden (Leestip)
9. Herken de subtiele lichaamstaal (Leestip)
10. Train! (Leestip)

De gouden tip is er dus niet. Geen quick fix, geen snelle oplossing en geen simpele tip of advies. Het is nu eenmaal hard werken om je hond (en jezelf) te helpen.

Maar: laat je dat vooral niet ontmoedigen!
Want de ervaring leert inmiddels, dat als je gemotiveerd bent en je je inzet, er in de meeste gevallen fikse verbetering te behalen valt. Echt.
Dus: wil je je hond helpen?
Zet je schouders eronder en ga aan de slag!

Voor een goed resultaat, raad ik je aan de hulp in te schakelen van een professional met theoretische basis en praktijkervaring. Die vind je onder meer bij Certipet, de NVGH en de SPPD.

Gedragstherapeut is niet een beschermd beroep, dus dat betekent dat iedereen zich hiervoor mag uitgeven. Bizar eigenlijk, als je je realiseert hoeveel schade een hond met een probleem kan veroorzaken.. Dat maakt de keuze van gedragstherapeut niet erg gemakkelijk, maar vraag naar theorie en praktijkervaring en vraag naar ervaringen van anderen. Recensies op internet kunnen daarvoor een eerste leidraad zijn.

Wil jij ook aan de slag met het gedrag van jouw hond en daarbij goede begeleiding? Kijk dan eens hier!

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen via sociale media wordt op prijs gesteld.