Hoe voelt jouw blaffende, aan de lijn trekkende en grommende hond zich eigenlijk?
Als je hond aan de lijn trekt, blaft, gromt, hapt of (probeert) te bijten als je andere honden of mensen op straat tegenkomt, is dat niet grappig. Je staat misschien met het schaamrood op je kaken. Houdt geen armen meer over omdat je je hond tegen moet houden. Of je bent de hele tijd bezig met het in de gaten houden van wat je tijdens de wandeling tegenkomt. Zoals gezegd. Een uitvallende hond is niet grappig. Maar sta je er wel eens bij stil hoe het voor jouw hond is? Hoe hij zich voelt op het moment dat hij dit doet?
Laat ik duidelijk zijn: ik weet óók niet met 100% zekerheid hoe je hond zich voelt. We kunnen het ze nog steeds niet vragen. Maar ik vind het belangrijk er bij stil te staan dat een uitvallende hond dat maar heel heel zelden doet, omdat hij het leuk vindt. Een hond die uitvalt, voelt zich op dat moment hoogstwaarschijnlijk ook niet fijn. Hij doet wat hij doet vanwege een waarschijnlijk vervelend gevoel.
Maakt dat uit?
Ik vind van wel.
Een individu (of dat nu een dier of een mens is) dat handelt uit boosheid of frustratie, benader ik anders dan als het doelbewust gedrag is. Als iemand in boosheid iets tegen mij roept wat niet zo aardig is, heb ik daar meer begrip voor dan als iemand opzettelijk nare dingen tegen en over mij zegt. Maar misschien is dat persoonlijk ;)
Honden die op straat uitvallen naar onbekende honden (of mensen), doen dat meestal omdat ze zich bedreigd voelen. Door die onbekende hond (of persoon). Of door de situatie (lees daarover dit artikel over de context: http://www.moniquebladder.nl/blog/context) Niet elke hond die zich bedreigd voelt, herken je aan de staart tussen de benen, oren naar achteren en heel hard de andere kant op lopen. Sterker nog: vechten is één van de manieren die een hond heeft om met die bedreiging om te gaan. Andere manieren zijn bijvoorbeeld (inderdaad) vluchten of bevriezen. Daarin verschillen ook honden heel weinig van mensen.
We vinden het vaak lastig om te bedenken dat een uitvallende hond zich zorgen maakt, omdat we bij een bange hond dus wel vooral denken aan die lage staart en die oren naar achteren. En het feit dat veel honden alsnog in de richting gaan van datgene waarvoor ze bang zouden zijn, maakt de verwarring vaak groter. Hoe dat zit, heb ik uitgelegd in dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/spin
Een andere emotie die kan leiden tot heftig gedrag aan de lijn, is frustratie. Als je hond op straat een andere hond of een persoon tegenkomt, kan het zijn dat hij gedreven is om daar naar toe te gaan. Hij wil contact maken. Soms vanwege het verhaal van de spin, zoals hierboven besproken. Soms omdat hij graag contact wil om kennis te maken zonder dat hij zich bedreigd voelt. In onze maatschappij is het echt heel vaak niet verstandig, mogelijk of wenselijk om contact te maken. Een ontmoeting tussen twee onbekende honden kan ook maar makkelijk ontaarden in vijandigheden, dus dat is altijd verstandig om daarvoor de goede omstandigheden te creëren. Elkaar tegen komen op straat met beide honden aan de lijn zonder daar de tijd voor te nemen en de ruimte voor te hebben, is niet die ideale omstandigheid.
Het feit dat je hond tegengehouden wordt door bv. de riem, kan leiden tot frustratie.
En net zoals wij mensen kunnen schreeuwen of dingen kapot kunnen slaan als we gefrustreerd zijn, kan zich dat bij een hond ook uiten in heftig gedrag. Dus: blaffen, grommen, aan de lijn trekken...
Overigens is deze groep honden wel in de minderheid.
Meestal maken uitvallende honden zich op zijn minst zorgen over die andere hond/persoon.
Dit is overigens GEEN pleidooi om honden elkaar maar onbegeleid kennis te laten maken met alles en iedereen die ze op straat tegen komen. Dat kan leiden tot allerlei ongewenste situaties.
.
Als je jezelf én je hond wilt helpen, doe je iets aan de onderliggende emotie.
Je leert je hond dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over andere honden en/of mensen die hij op straat tegenkomt. Of je leert je hond dat hij kan kijken naar die andere 'partij' maar dat het ook leuk en fijn voor hem is om bij jou te blijven. Dat hem dat ook wat oplevert dat minimaal net zoveel waarde heeft voor hem.
In beide gevallen is de uitkomst dat je hond minder uitvalt, wat zeker fijn is voor jou.
Maar ook je hond voelt zich beter. Vind ik ook belangrijk!
Wil je meer weten en leren over honden en hun gedrag?
Word dan lid van de gratis Doet ie anders Nooit! Club!
PS: je hond die uitvalt, is NIET dominant... Lees daarover dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/dominante-hond en/of word lid van de exclusieve Kijk eens naar je hond Club waar je de masterclass over dominantie kunt bekijken. Hier kun je lid worden: http://www.petjeaf.com/moniquebladder
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel met behulp van de link wordt op prijs gesteld.