Als je hond jou, iets of iemand claimt...
Misschien heb je het wel eens gehoord. Of misschien gebruik je het zelf wel eens als verklaring voor bepaald gedrag dat je hond laat zien. "De hond claimt...." en dan vervolgens is het in te vullen. De hond claimt mij. De hond claimt de visite. De hond claimt de bank. De hond claimt de straat waarin we wonen. De hond claimt het voer. Enzovoort enzovoort. Zit daar nou een kern van waarheid in? In dat 'claimen'?
De eerste keer dat ik het hoorde, fronste ik mijn wenkbrauwen. En om eerlijk te zijn, doe ik dat vaak nog. Omdat de zinsnede in allerlei verschillende situaties en omstandigheden wordt gebruikt. Als verklaring voor gedrag dat in mijn ogen door ook verschillende dingen veroorzaakt kunnen worden. Voor mij persoonlijk heeft het woord 'claimen' ook een negatieve lading. De woordenboeken geven als synoniem: opeisen. Dat betekent onder meer dat iemand vindt dat hij het recht heeft op een bepaald iets. Voordat je het weet, zit je te denken in de richting van de baas en dominant zijn. En dat is precies dat ik veel zie ik gebeuren. Oók bij eigenaren die eigenlijk niet (meer?) denken in termen van dominantie, maar dan wel termen als 'claimen' gebruiken. Ik vind het verwarrend.
Wanneer wordt "mijn hond claimt" gebruikt. Ik zal een aantal voorbeelden geven én een - in mijn ogen meer logische - verklaring geven voor het gedrag van een hond.
"Mijn hond claimt mij"
Veel eigenaren van uitvallende honden gebruiken deze zin. Ze proberen hiermee een reden te vinden voor het gedrag van de hond. Heel vaak vanuit het idee dat de hond uitvalt omdat hij de baas beschermt of heel belangrijk vindt. Dat kan in theorie zeker een verklaring zijn. Dat beschermings- of bezitsdrang de motivatie is voor de hond om te blaffen en tekeer te gaan tegen onbekende honden en/of mensen op straat. Maar in de meeste gevallen doet de hond wat hij doet omdat hij zich bedreigd voelt. Door die andere hond of die andere persoon.
De uitvallende hond claimt dus niet de eigenaar. Áls je al het woord claimen wilt gebruiken (wat ik je niet aanraad), claimt hij zijn eigen persoonlijke zone en veiligheid. Maar als je het me rechtstreeks vraagt, zou ik het onzin vinden om het zo te zeggen.
Een ander voorbeeld waarin het woord claimen gebruikt wordt, is als er geblaft wordt naar visite. Of als de hond de visite niet met rust laat. Soms is dat op een ontspannen, enthousiaste manier. Soms komt er spanning bij kijken en is het allemaal niet zo relaxt. Als de hond ontspannen en net iets té enthousiast is, is het niet zo dat de hond visite claimt. De hond heeft simpelweg niet geleerd dat ander - door jou als eigenaar waarschijnlijk meer gewenst gedrag - óók iets oplevert. Bijvoorbeeld dat rustig op je eigen plek gaan liggen, een botje of ander voer oplevert. Als jij als eigenaar dat niet duidelijk gemaakt hebt aan je hond, geef je hem de mogelijkheid om te leren dat andere mensen betekent dat je aandacht krijgt. Leuk (als je hond daar dus enthousiast van wordt)! Het is niet de 'schuld' van je hond die visite claimt... Je hebt dan zelf als eigenaar de kans gemist om je hond beter te begeleiden en hem de kans gegeven te leren dat visite aandacht krijgen betekent.
Als je hond visite minder leuk vindt en er gespannen onder is, is het 'claimen' heel vaak een beproefde methode om datgene wat de hond eng vindt goed in de gaten te houden. Want als je iets spannend vindt, laat je het liever niet uit je zicht verdwijnen. Er is één ding enger dan kijken naar een grote spin (als je bang bent voor spinnen). En dat is wéten dat er een grote spin is, maar niet weten waar hij is en er geen controle over hebben. In zo'n situatie zou je waarschijnlijk ook op zoek gaan naar de spin en hem in het oog houden. Niet omdat je de spin wilt 'claimen'. Maar omdat je controle en informatie wilt.
Dat is ook wat je hond zou kunnen doen als hij visite wat spannend zou vinden (kijk hier voor meer informatie over honden die blaffen naar visite).
En zo wordt de term 'claimen' vaak op allerlei manieren gebruikt. Een hond die in de eigen straat sneller uitvalt dan op onbekende terreinen, zou de straat claimen. Vaak is het zo dat de hond dan in de eigen straat vaker een confrontatie gehad heeft en het daar dus spannender vindt (lees daarover meer in dit artikel). Of een hond die in afwezigheid van de eigenaar een andere persoon 'uitkiest' om daar bij in de buurt te blijven. De hond claimt niet, maar hij zoekt een houvast zodat hij zich veiliger voelt.
Is 'claimen' dan een woord dat helemaal niet van toepassing is op honden en hun gedrag? Ik gebruik het zelf nooit, ik vind het eigenlijk nooit écht passend. De enige context waarin ik me zou kunnen voorstellen dat ik het zou kunnen gebruiken, is als een hond bezitsagressie vertoont. Dat zou de enige context zijn, maar als ik eerlijk ben vind ik ook in die situatie het woord claimen niet echt passend. Omdat honden met bezitsagressie vaak bang zijn om iets te verliezen en boos zijn op degene die het wil afpakken. Dat past voor mij dus ook nog niet exact binnen hoe ik het woord 'claimen' zou gebruiken.
Kortom:
Het woord 'claimen' wordt vaak gebruikt om allerlei gedrag te verklaren. Uitvallen, aandacht vragen, informatie verzamelen of simpelweg een zoektocht naar meer veiligheid. Eigenlijk is er bijna altijd wel een andere verklaring te bedenken dan dat de hond met zijn gedrag probeert iets op te eisen. Het risico van het gebruik van 'claimen' zit hem in mijn visie in het feit dat het gedrag op een verkeerde manier wordt geinterpreteerd. En dat je, als je niet oppast, in de wereld van dominantie en de baas zijn beland. En dat is altijd een slechte verklaring (lees daarover meer in dit artikel)
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, honden-gedragspecialist. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen via social media wordt op prijs gesteld!