De bench: een handig hulpmiddel. Of toch niet?
Veel eigenaren die voor het eerst een pup (of herplaatser) in huis krijgen, hebben het idee dat de hond in de bench moét. Zeker als de pup moet leren om alleen te zijn in huis. Er zijn ook mensen binnen hondenland die de bench een bedreiging vinden voor het welzijn van de hond. In Zweden en Finland is het inmiddels zelfs verboden om in huis een bench te gebruiken.
In mijn gratis Doet ie anders Nooit! Club is er ook al over gediscussieerd. Want een bench komt daar vaak aan de orde als suggestie. Een bench kan in de opvoeding en begeleiding van een hond op allerlei manieren ingezet worden. Op goede én op slechte manieren. Dat maakt naar mijn idee de bench op zich niet iets slechts. Je kunt hem wél op een verkeerde manier gebruiken. Daarmee bedoel ik: zodanig dat je je hond er inderdaad schade mee berokkent. Maar ik ben er persoonlijk van overtuigd dat je de bench - als hij op de juiste manier ingezet wordt met oog voor wat een hond wel/niet kan - ook een zeer waardevol hulpmiddel kan zijn in het begeleiden van pups maar ook oudere honden. Dat betekent overigens niet dat ik vind dat je een bench MOET hebben. Als het kan, betekent het niet dat het moet 😉
Hoe/wanneer gebruik je de bench NIET?
1. Laat ik beginnen met datgene wat mij een doorn in het oog is. En dat is het advies dat je een pup in de bench moet laten piepen en janken totdat hij stil is. Want anders leert hij dat het piepen iets oplevert. Het is op zo veel fronten een ouderwets en sneu advies, dat ik er een beetje buikpijn van krijg als ik er aan denk. Ik zal uitleggen waarom.
Als eerste verandert er een heleboel voor een pup op het moment dat hij vanuit het nest bij jou in huis komt. Zijn leven staat letterlijk op de kop. In het algemeen is je pup gewend aan meerdere soortgenoten om zich heen, broertjes en zusjes en moeder. Als hij dan ineens bij jou in huis komt (met misschien nog een andere hond maar in elk geval niet de broertjes en zusjes die hij gewend is) is het een hele grote stap om je pup in die eerste nachten alleen te laten slapen. Hij heeft iemand om zich heen nodig. En jij bent als zijn nieuwe grote vriend de daarvoor aangewezen persoon!
Als je pup piept of jankt in de bench, doet hij dat niet 'om zijn zin te krijgen'. Hij doet het omdat hij zich eenzaam en alleen voelt. Hij wil sociaal contact, hoogstwaarschijnlijk met jou. Maar in elk geval met een ander individu. Hij heeft jou nodig en voelt zich ellendig zonder dat contact. Hoe ontzettend onaardig is het dan om je hond te laten janken. Totdat hij stil is? Ik vind het onwijs sneu voor een jonge pup, die al een hele verandering meemaakt. Dat is voor mij al een goede reden om het niet te doen 😉 Maar als je een minder emotionele reden nodig hebt om je pup niet te laten janken in de bench, heb ik die ook voor je. Als je je hond in de bench laat janken, vergroot je het risico dat hij straks problemen ontwikkelt met het alleen kunnen zijn. En de kans dat je voor dat aanleerproces de bench succesvol kunt inzetten, wordt een heel stuk kleiner!
Wat doe je dan wel, die eerste nachten? Je hebt de keuze: of je neemt je hond mee naar boven naast je bed. Of je legt een matras beneden bij je pup neer. In beide gevallen kies ik ervoor om natuurlijk de bench een comfortabele plek te maken voor de pup.
Maar: ik dwing hem niet om erin te gaan liggen en daar te blijven liggen. Met andere woorden; ik doe niét het deurtje dicht! Ik vind het namelijk essentieel dat een hond ook enigszins keuze heeft in zijn leven. Maar; ik ga de situatie wel enigszins manipuleren. Want ik wil wel graag dat hij ervaart dat de bench een hele fijne comfortabele rustplek kan zijn. Zodat ik het deurtje van de bench op den duur, als hij er aan toe is, wel enige tijd (daarover later meer) dicht kan doen. Zónder dat mijn hond daardoor bang, gefrustreerd of eenzaam van wordt.
Ik zet in die eerste periode namelijk een hekje om de bench heen. Zodanig ruim dat mijn hond ook naast de bench kan liggen als hij dat wil en zich kan verplaatsen. De bench maak ik super comfortabel en fijn, buiten de bench zijn er geen 'extra voorzieningen' zoals een zacht kleedje of iets dergelijks. De hele constructie staat naast mijn bed. Als de pup wakker wordt, ga ik met hem naar beneden om te laten plassen. Als hij daarna nog even wakker is, stel ik hem gerust door hem aan te raken. Zodat hij weet dat hij niet alleen is. Op die manier heb ik geen hond die in paniek is, zich eenzaam voelt of opgesloten wordt terwijl het al best wel lastig voor hem is die eerste dagen.
Veel eigenaren willen hun hond niet altijd op de slaapkamer houden en zijn bang dat ze hun pup op deze manier 'verwennen'. Maar een baby die 's nachts huilt omdat de luier nat is of moet eten, 'verwen' je toch ook niet? Dat geldt voor je pup ook. En na de eerste nachten, als de pup wat meer gewend is aan zijn nieuwe leefomgeving (en mentaal alweer ietsie ouder is en dus meer aankan!), ga je de afstand tussen je pup en jou steeds ietsie groter maken. Ergens in dat proces is de kans heel heel groot dat je pup uit zichzelf in de bench is gaan liggen en dat in elk geval 's nachts een prima plek vindt om te zijn. Dan kun je de bench in kleine stapjes naar beneden verplaatsen. En weet; als je pup tócht jankt en piept? Dan doet hij dat niet "om zijn zin te krijgen". Maar omdat hij zich simpelweg ellendig voelt. Uiteindelijk zal hij stoppen. Maar niet omdat hij zich beter voelt. Maar omdat hij merkt dat dat wat hij doet, niet werkt. Dan kun je denken: opgelost! Tja... voor jou... maar niet voor je hond want die voelt zich nog steeds ellendig.
Dat je hond in de nacht in de bench wil slapen, betekent niet dat hij dat overdag ook wil! Dan is hij actiever en is er meer afleiding waar hij ook bij wil zijn dan 's nachts. Pak het overdag op eenzelfde manier aan; een bench en daarom heen een hekje. En bouw het dus heel rustig op. Geef je hond (en jezelf de tijd!).
2. Als plek waar je hond langer dan een paar uur moet zijn. De bewegingsvrijheid binnen een bench is klein. Ook als je er eentje hebt die aan de minimale voorwaarden voldoet (zie verderop), beperk je de bewegingsvrijheid van je hond. Een uurtje of drie achtereen is prima (mits je hond het fijn vindt in de bench). Als het langer moet, is het belangrijk om op zoek te gaan naar alternatieven.
3. Als wondermiddel voor het leren alleen zijn. Een bench kán een handig hulpmiddel zijn bij leren om zonder jou in huis te zijn. Het voordeel ervan kan zijn dat je zeker weet dat je pup geen dingen kan doen die zijn eigen veiligheid in gevaar brengen. Als je pup zich prettig voelt in de bench, kan het hem een veilig gevoel geven waardoor het alleen zijn minder lastig voor hem is. Maar de bench zou NIET het opsluithok moeten zijn om bv. slopen of onzindelijkheid voorkomt omdat je hond het lastig vindt om zonder jou te zijn. Het feit dat je hond niet meer kán slopen omdat hij zich onveilig voelt, betekent niet dat het ok is voor je hond. Misschien is jouw probleem opgelost, maar niet voor je hond.
4. Als 'strafbankje'. Gebruik de bench niet als strafplek, waar je je hond naar toe stuurt als hij iets doet dat niet mag. Ik hoor heel vaak mensen zijn; "hij gaat niet voor straf in de bench hoor", waarmee ze bedoelen dat ze niet mopperen als ze de hond in de bench doen. Maar bij jou vandaan zijn op een moment dat ze dat graag willen, kán ook een straf zijn. Denk dus goed na over wanneer je je hond in de bench doet en wat de behoefte van je hond op dat moment is.
Ik ben dus niet tégen het gebruik van de bench. Helemaal niet zelfs! Ik vind wel dat je de bench op de juiste manier moet gebruiken. Een aantal (algemene) richtlijnen:
* Zorg voor een bench die groot genoeg is. Dat betekent dat je hond er in moet kunnen staan, zich moet kunnen omdraaien (een rondje moet kunnen maken) en dat hij op zijn zij kan liggen met zijn poten gestrekt.
* Zorg voor een ondergrond waar je hond graag op ligt. Voor sommige honden is dat een mat of een kleedje. Voor andere honden is dat een koude ondergrond! Kijk dus naar de voorkeur van jouw hond!
* Zorg voor voldoende water. Je kunt waterbakjes kopen die je aan de bench kunt bevestigen zodat je niet bang hoeft te zijn dat je hond het waterbakje door de bench gooit
* Alleen het deurtje dicht als je je hond hebt geleerd om ontspannen in de bench te liggen, zonder dwang. Het is voor hem ok om er in te zijn, hij heeft er geen negatieve associatie mee.
* Overdag niet langer dan een aantal uur (ik hou zelf 3 uur aan, maar er zijn geen vaste 'regels' voor). Ik ben er persoonlijk een voorstander van om een hond - na de eerste puppyperiode - 's nachts het liefst 'vrij' te laten slapen. Veel honden zoeken 's nachts vaak diverse slaapplekken op. Dat beperk je zeer met een bench. Kijk naar je eigen hond, wanneer het veilig is voor hem.
Wanneer kan de bench onder meer een handig hulpmiddel zijn? Alle punten die ik hieronder opsom, gaan ervan uit dat je hond zich VEILIG voelt in de bench omdat je de moeite genomen hebt om hem dat te leren! Als dat niet zo is, is er geen enkele situatie waarin ik het ok vind om de bench te gebruiken en moet je op zoek naar alternatieven.
* Als je hond blaft naar visite, kan het ervoor zorgen dat het veilig is en blijft voor de mensen die op bezoek komen. Voor je hond is het fijn dat hij niet in de buurt kan komen van de visite; als je hond blaft en gromt naar visite doet hij dat niet omdat hij er graag bij wil zijn maar omdat hij het spannend (kijk hier voor meer informatie)
* Om je pup rust te geven. Bijvoorbeeld om hem te helpen om te gaan slapen. Of om hem te beschermen tegen grijpgrage kinderhandjes (en ja; ook de kinderen moeten dit leren. Maar tot die tijd is het handig als je je hond kunt beschermen!)
* Als veilige haven als je hond iets spannend vindt en hij zich terug wil trekken
* Als (makkelijk verplaatsbaar) onderdeel van de zogenoemde 'veiligheidskoffer' van je hond. Op deze manier kán het een handig hulpmiddel zijn bij het leren om zonder jou te zijn. Het kán, het hoéft dus niet! Er zijn allerlei andere hulpmiddelen die je kunt inzetten. Dus als jouw hond de bench niet prettig vindt, is het absoluut geen noodzaak. Meer informatie over het alleen zijn, kun je hier vinden.
Oh ja: er zijn ook honden die claustrofobisch zijn en zich heel moeilijk laten opsluiten. Soms lukt benchtraining dus niet; hoe goed je het ook opbouwt. Leg je daar dan gewoon bij neer en ga kijken naar andere management-maatregelen om het veilig te houden.
Samenvattend:
De bench kan op twee manieren gebruikt worden. De goede en de verkeerde manier 😉 Je hond moet het uitgangspunt zijn; wat heb je hem geleerd over de bench en hoe voelt hij zich in de bench? Als hij het ziet als een prima plek, hoef je je (als je je aan een aantal regels houdt) geen zorgen te maken. Als hij piept of jankt; ga dan niet door 'omdat hij anders zijn zin krijgt'. Ga op zoek naar een andere oplossing voor de reden waarom je hem in de bench doet. Begin met het je afvragen of het echt moét? Of dénk je dat het moet?
In de videolessen (en het lesprogramma) zonder jou en blaffen naar visite zit een stappenplan voor het op de juiste manier aanleren van de bench.
Wil je meepraten over dit onderwerp of over ander gedrag van je hond? Word dan lid van de gratis Doet ie anders Nooit! Club.
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Delen van dit artikel via social media wordt op prijs gesteld. Overname zonder toestemming is niet toegestaan.