Het risico van het verergeren van angst op de lange termijn

angst

Het is één van mijn grootste frustraties: eigenaren die (heel terecht!) moeite hebben met de angsten van hun hond rondom de jaarwisseling en het vuurwerk, maar... die vervolgens niét aan de slag gaan om die angst te verminderen. Ik hoop niet dat ik hiermee iemand op zijn tenen ga staan, maar ik vind het toch belangrijk om dit onderwerp ter sprake te brengen. Ik snap het namelijk helemaal niet. Waarom je als eigenaar niét aan de slag gaat met de angst van je hond. En natuurlijk heb ik het mensen gevraagd. Waarom niet? Het meest gegeven antwoord is de angst niet verandert. En daar zit een immense valkuil. Want juist als je niet iets probeert te doen aan de angst, verandert het. Alleen niet op een manier die je waarschijnlijk wilt.... 

In de praktijk zijn de honden waarvoor wél hulp wordt ingeschakeld, vaak al iets ouder. Niet oud oud, maar wel vanaf een jaar of 3, 4. Of ouder. In de eerste periode in het leven van de hond geldt voor veel eigenaren dat ze 'het nog wel even aankijken' óf dat de angst van de hond niet zodanig is dat hulp al nodig lijkt. En dus wordt er nog even niet aan gewerkt. 

Tot het moment dat het écht niet meer gaat.
Als een hond niet meer naar buiten durft als het donker is.
Als een hond binnen plast en poept omdat hij te bang is om naar buiten te gaan.
Als hij zich probeert in te graven in de bank in een poging om te vluchten.
Als hij uren achter elkaar zit te trillen of te hijgen.
Als hij bij elk geluid alles bij elkaar blaft.

Er zijn weinig honden bij wie de angst in die heftige mate begint. Meestal zit er een opbouw in. Soms verdeeld over een paar weken maar meestal in een aantal maanden tot soms zelfs jaren. Angst wordt namelijk maar heel zelden 'zomaar' weer minder. Van nature wordt de angst meestal alleen maar groter en het gedrag dat daarop volgt alleen maar heftiger.

Wat je geregeld ziet gebeuren, is dat een hond bepaalde prikkels gaat associeren met iets spannends. Die prikkels worden voor de hond de voorspeller dat er iets engs gaat gebeuren. Je hond heeft een verwachting over wat er gaat gebeuren.
Zo zijn er een heleboel honden die rondom de vuurwerkperiode niet meer in het donker naar buiten willen. Omdat ze geleerd hebben dat als het donker is, dat het dan eng is op straat. Omdat er dan geknald wordt of er allerlei flitsen van het vuurwerk zijn. Het donker wordt dus de voorspeller van enge dingen.
Soms is het niet het donker, maar het naar buiten gaan zelf wat een issue is vanwege die associatie. Of als een hond een keer binnen heel erg geschrokken is, kan het zijn dat het eigen huis een context is waar iets heel bedreigends verwacht wordt. De context speelt hierin heel vaak een rol (http://www.moniquebladder.nl/blog/context)

Daarnaast spelen leerervaringen een rol. Elke keer dat je hond wordt blootgesteld aan iets waar hij bang voor is, leert hij dat datgene daadwerkelijk echt heel erg spannend is. Natuurlijk is het niet de oplossing om altijd alles te ontwijken wat je hond eng vindt, want dan leert hij nooit dat hij zich géén zorgen hoeft te maken. Maar alleen als je een hond gecontroleerd blootstelt aan een prikkel en daar bewust mee gaat trainen, heb je een kans dat zijn angst ten positieve verandert.
En nee... ik kan je geen garantie geven dat training álle angst van je hond weghaalt. Was het maar zo'n feest... 
Maar ik durf je wel te 'beloven' dat de angst van je hond niet vanzelf minder wordt. En dat je een groot risico loopt dat het probleem alleen maar groter wordt. Voor jezelf én voor je hond. 

Je kunt in januari 2023 al beginnen met de Weg met Vuurwerkangst-reeks: 7 gratis tips om de hel van de jaarwisseling voor je hond te verminderen. Kijk hier voor meer informatie; http://www.moniquebladder.nl/vuurwerkangst

PS: ik weet natuurlijk dat er mensen zijn die wél heel hard aan de slag gaan met de angst van hun hond. Ik probeer het artikel enigszins 'prikkelend' te schrijven zodat meer mensen het lezen. Dus voel je alsjeblieft niet aangesproken als jij een van de vele mensen bent die wel voor en met hun hond aan het werk zijn om de angst te verminderen. Ik hoop alleen dat meer mensen dit gaan doen en ze op deze manier een beetje wakker te schudden. 😉

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via Social media wordt op prijs gesteld.