Agressie bij je hond: het tweede grote misverstand

agressie

Een ruime meerderheid van de honden die "moeilijk" of "vervelend" gedrag laten zien, doen dit omdat ze bang zijn. Angst is de grote motivator. Toch herkennen de meeste eigenaren dit niet gelijk, zeker niet als het gaat om angst ten opzichte van onbekende honden. Waarom niet? Meestal omdat de hond agressie vertoont in een overwegen hoge houding (lees daarover dit artikel!) én omdat de hond naar de andere hond toe gaat. En niet van hem wegrent, wat de meeste mensen zouden verwachten. Hoe zit dat eigenlijk? 

'Hij doet agressief'

Honden die uitvallen naar onbekende honden of onbekende mensen, zijn vaak indrukwekkend. Met veel lawaai en "gedoe" laten ze zien dat ze niet gediend zijn van contact met de ander (of dat nu een hond of een persoon is). Ze krijgen het etiket "agressief", wat door veel mensen veel meer betekent dan dat het is. Het lijkt vanaf dat moment een hond te "definieren", een met name negatieve omschrijving van het karakter van de hond. Maar agressie is niet meer en niet minder een signaal van een hond die in zijn lichaamstaal en gedrag (grommen, blaffen, poging tot bijten) laat zien dat hij geen contact wil.

Vanzelfsprekend is agressie ongewenst gedrag, je wilt immers altijd voorkomen dat je hond schade aanricht. Maar het is onterecht om met een negatieve blik te kijken naar een hond die uitvalt. Vaak zeggen eigenaren van zo'n "agressieve" hond; "maar is verder hartstikke lief hoor!".
Natuurlijk is zo'n hond verder lief, ik kan geen enkele reden bedenken waarom hij dat niet zou zijn.
Er is een hele grote kans dat hij agressie inzet omdat hij zich bedreigd voelt. Dat wil je niet als eigenaar, omdat hij daarmee schade kan aanrichten aan zijn omgeving én omdat het iets zegt over hoe vervelend je hond zich op dat moment voelt. Maar het moet niet een diskwalificatie zijn van je hond! Zie agressie als dé boodschap dat je met je hond aan de slag moet!

Er zijn twee belangrijke redenen waarom honden die uitvallen niet worden herkend als angstig.

* De eerste oorzaak is dat honden die bang zijn, niet altijd een staart tussen de benen en de oren naar achteren hoeven te hebben. Het is iets complexer dan dat. Een hond die uitvalt leert daarvan meestal dat zijn gedrag resultaat heeft. Datgene dat hij eng vindt (hond of persoon) gaat immers weg. De afstand wordt groter. Dit resultaat zorgt ervoor dat hij dit succesvolle gedrag gaat herhalen. De vorige keer dat hij blafte, gromde en probeerde te bijten, bleef datgene waar hij bang voor was immers uit de buurt! Je kunt hierover meer lezen in dit artikel.

* Het tweede misverstand wordt veroorzaakt doordat honden die bang zijn, er niet altijd vandoor gaan. Ze ontwijken niet de confrontatie, maar lijken die juist aan te gaan. Voor heel veel mensen in eerste instantie onbegrijpelijk, maar...
Stel je bent bang voor spinnen. Je komt thuis en er ligt een briefje van je partner op tafel dat er een hele grote spin huis aanwezig is. Waar die precies zit, is niet duidelijk. En.. je mag niet gillend het huis uit rennen, je moet in huis blijven.
De grote vraag is: wat ga je dan doen?
De meeste mensen antwoorden: "ik ga op zoek naar waar de spin zit".
Ondanks dat je bang bent?
"ja, ondanks dat ik bang ben."

'De spin in de ruimte'

Als een individu (mens of hond) bang is voor iets, blijft hij in eerste instantie uit de buurt. Totdat de afstand tot datgene waar je bang voor bent zodanig is, dat je liever dichterbij gaat. Ondanks dat je bang bent. Want dat geeft meer informatie over datgene waar je bang voor bent en meer controle. En meer informatie en meer controle maakt angst in de regel dragelijker.

Dat geldt dus ook voor onze honden. Tot een bepaalde afstand, die per hond verschilt en bepaald wordt door onder meer eerdere ervaringen, zullen ze nog proberen de confrontatie te vermijden. Maar als de afstand om welke reden dan ook te klein wordt (bv. omdat ze aan de lijn zitten en niet kunnen ontwijken, bevriezen of "gek doen"), gaan ze mogelijk benaderen. Dat sluit dus zeker niet uit dat ze bang zijn.

Valt jouw hond uit naar honden of personen? Verdiep je dan in zijn lichaamstaal en leer te lezen wat hij je vertelt. Want voor de meeste honden geldt, dat ze hun eigenaar ruim van tevoren vertellen dat ze een situatie beangstigend vinden. Maar meestal "horen" we niet wat ze ons vertellen met hun lijf. En pas als je ze verstaat, kun je ze goed helpen (en jezelf ook afhelpen van de stress en frustratie die dit uitvallen veroorzaakt!).

Wil je je hond helpen, zodat hij niet meer uitvalt? Kijk dan hier naar de mogelijkheden.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder,hondengedrag-specialist. Overname van de tekst is alleen toegestaan na toestemming van de auteur. Delen met behulp van de link wordt op prijs gesteld!