Hoe kan het dat je hond het moeilijk heeft zonder jou?
Honden zijn sociale dieren; ze hebben sociaal contact nodig om goed te kunnen functioneren. Ze voelen zich het beste als er andere levende wezens om zich heen zijn. Overigens hoeven dat zeker niet per definitie andere honden te zijn! John Bradshaw bespreekt in zijn boek Dit is de hond, dat onze honden een redelijk unieke positie hebben binnen de dierenwereld. Ze zijn zodanig aan ons leven aangepast, dat ze met diverse soorten levende wezens een band kunnen ontwikkelen. Ze hebben dus zeker niet persé een andere hond nodig (alhoewel positieve hond-hond contacten altijd prettig zijn). Wat ze wél noodzakelijk voor ze is, is sociaal contact. En dat gegeven, leidt soms tot problemen.
Als je een hond in huis hebt, is het dagelijks leven binnen je huishouden hopelijk zo dat je hond niet de hele dag in zijn eentje is. Een paar uurtjes alleen zijn, hoeft normaliter niet een probleem zijn voor een hond. Maar: hij moet het wél geleerd hebben. Omdat hij zo'n sociaal dier is, is het alleen zijn voor een hond tegen-natuurlijk. Het sociale contact is noodzakelijk voor ze om zich goed te voelen.
Sommige rassen en sommige individuen hebben meer behoefte aan dat sociale contact dan anderen. Honden die er oorspronkelijk op gefokt zijn om in groepen aan het werk te zijn, hebben het bijvoorbeeld vaak moeilijker. Denk aan Beagles of Husky's bijvoorbeeld. Dat wil zeker niet zeggen dat je een Beagle of een Husky niet kunt leren om zonder jou in huis te zijn! Maar het kan iets meer moeite kosten of je bent er misschien iets langer mee bezig. Daarnaast verschilt het ook heel erg per invidu. Net zoals het bij mensen verschilt hoeveel behoefte je hebt aan contact met anderen, geldt dat ook voor honden.
Door corona zijn mensen de afgelopen periode meer in huis geweest, waardoor veel honden het alleen zijn 'ontleerd' zijn. Of ze hebben het nooit echt goed geleerd, omdat eigenaren altijd in huis waren en er niet bewust mee geoefend is. Een hond die het moeilijk heeft om zonder jou in huis te zijn, kan diverse dingen doen tijdens het alleen zijn. Hij kan gaan blaffen, janken of piepen. Hij kan spullen vernielen, hij kan onzindelijk zijn, hij kan stoppen met eten of drinken. Of soms is hij 'gewoon' heel erg onrustig of ligt hij juist als een dood vogeltje alleen maar in zijn mand. Van sommige gedragingen vind je wel de restanten als je weer thuis komt. Een briefje van de buren, een kapotte bank, een bot dat niet opgegeten is of een nat vloerkleed. Maar sommige gedragingen zijn minder zichtbaar bij thuiskomst. De illusie bestaat dan soms dat er "niets aan de hand is". Gedrag als je wél thuis bent, kan dan ook een aanwijzing zijn. Denk bv. aan het jou achterna lopen en/of veel fysiek contact zoeken.
Let op: er staat aanwijzing ;) Dat betekent dat niet iedere hond die je achterna loopt of fysiek contact zoekt, niet zonder jou kan. Maar als je dat gedrag herkent in je hond, is het verstandig om video te maken als je even uit huis gaat, zodat je een goed beeld krijgt van wat jouw hond nu eigenlijk doet als je er niet bent.
Behalve dat een hond een sociaal dier is, dat je moet leren om zich ook zonder jou fijn te voelen in zijn eigen huis, kunnen er andere oorzaken zijn waarom je hond het lastig vindt.
Het kan al in de puppy-tijd beginnen. Als een pup op jonge leeftijd ziek is, gaat er heel veel aandacht naar de pup. Of misschien is de pup niet ziek, maar zit je er als eigenaar 'bovenop'. Je bent de hele dag met de pup bezig, waardoor de pup ook de hele dag met jou bezig gaat. Het kan leiden tot een soort ongezonde hechting.
De vraag is dan natuurlijk; wat is ongezond? Want het is natuurlijk óók niet de bedoeling dat je een pup aan zijn lot overlaat. Vanzelfsprekend moet je ook veel aandacht schenken aan je pup. Het zit hem vooral in de balans. Laat hem niet áltijd op schoot. Trek ook eens de wc deur achter je dicht, ga ook eens een paar meter verderop zitten als hij ligt te slapen, hou hem niet 24 uur per dag bezig, maar laat hem ook zelfstandig dingen doen. Er is geen strikte richtlijn voor in hoe je het moet doen, omdat iedere hond weer anders is en elk huishouden is anders. Maar wees alert op dat je je pup ook de gelegenheid geeft om zónder jou iets te doen (terwijl je natuurlijk op afstand wel een oogje in het zeil houdt).
Zoals gezegd kan ziekte van een pup ertoe leiden dat een hond overmatig aandacht krijgt. Maar ziekte kan er ook toe leiden dat een pup bv. bij de dierenarts moet blijven en zich daar alleen voelt, omdat hij het eigenlijk nog niet aan kan. Dergelijke ervaringen zijn vaak ook bepalend voor het ontwikkelen van problemen met het zonder jou zijn. Dat geldt ook voor sommige volwassen honden. Als zij iets meemaken waarbij ze alleen moesten zijn, kort of langere tijd, kan het zijn dat ze zich daarin zo onveilig voelen dat ze moeite krijgen met het alleen zijn. Dat zijn dan vaak honden die het al wat lastiger hadden, maar in hun eigen omgeving er nog mee om konden gaan. Een opname in het ziekenhuis, verblijf in het pension of een andere plek kan dan net de druppel zijn die de alleen-zijn-emmer doet overlopen. Ook andere grote veranderingen zoals een verhuizing, herplaatsing of bijvoorbeeld het verdwijnen van een gezinslid (overlijden of scheiding bijvoorbeeld) kan het probleem vaak pijnlijk zichtbaar maken.
Een derde belangrijke oorzaak kan liggen in iets heel anders dan de sociale band die een hond heeft met de eigenaar. Het zonder jou zijn, is door een vervelende ervaring gekoppeld aan angst. Dit zie je veel gebeuren in de vuurwerkperiode en in de periode van onweer. De hond is misschien al bang voor vuurwerk of onweer. Als hij alleen in huis is, is er plots veel vuurwerk of veel onweer. Het alleen zijn wordt dan als een voorspeller ervaren van een situatie waarin hij erg bang is. De kern van het probleem zit dan niet zozeer in het alleen zijn, maar meer in de onderliggende angst.
Vuurwerk en onweer zijn twee veel voorkomende voorbeelden. Maar het kan ook zijn dat een hond tijdens het alleen zijn bv. heel erg geschrokken is van iemand die op het raam klopt of van een inbreker. Ik heb ooit eigenaren geholpen van een hond die niet meer alleen kon zijn na een blikseminslag bijvoorbeeld.
Heb jij ook een hond die het lastig vindt om zonder jou in huis te zijn? Loopt hij je bijvoorbeeld de hele dag door in huis achterna? Alleen zijn/zonder jou (als het niet gaat over puppy’s): dit is een gratis masterclass
Titel van de masterclass: De 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn (en
hoe je het kunt oplossen)
https://www.moniquebladder.nl/inschrijving-masterclass-zonder-jou
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel d.m.v. de link op social media wordt op prijs gesteld.