De gruwel van de lange lijn
Er was een tijd (zei oma 😉) dat de lange lijn niet of amper gebruikt werd tijdens een wandeling. Hooguit om het terugkomen goed te oefenen en/of te voorkomen dat een hond weg kon lopen. Sinds een aantal jaar is dat veranderd en je zou misschien verwachten dat ik dat heel fijn zou vinden. Maar... er is een maar. Want in sommige gevallen vind ik die lange lijn - of eigenlijk hoe die gebruikt wordt - echt levensgevaarlijk. Zeker voor uitvallende honden en hun omgeving.
De 3- tot 5-meter lange lijn (of zelfs nog langer) is steeds populairder geworden de afgelopen jaren. Dat is te danken aan een aantal veranderingen in hoe we tegen honden en hun behoeftes aankijken:
1. We realiseren ons steeds meer en beter dat snuffelen een belangrijke manier is voor een hond om informatie te verzamelen en tegelijkertijd ook stress te verminderen. Daar waar de meeste mensen eerder snuffelen vooral irritant vonden, zijn er steeds meer honden die gelukkig de gelegenheid krijgen om her en der te ruiken en op die manier een beter beeld krijgen van de wereld om hun heen. Wat hen weer helpt om zich daar ook beter in te voelen en dingen over het algemeen als minder bedreigend te ervaren. Als je hierover meer wilt weten, kun je onder meer dit artikel lezen.
Het loopt voor ons als eigenaren een stuk prettiger als een hond daarbij aan een lange lijn zit. Zodat je zelf niet bij elk geurtje ook gelijk stil hoeft te staan, maar je zelf rustig door kunt slenteren terwijl je hond snuffelt en daarna naar je toe komt.
2. Hoe voorspelbaarder de omgeving voor een hond, hoe minder de bezorgdheid en de daaruit mogelijk voortkomende stress. En hoe meer controle over wat een hond mag/kan doen, hoe minder negatieve emoties en stress. Hierover kun je meer lezen in dit artikel. Je kunt je hond meer controle geven over waar hij naar toe gaat en in welk tempo, als hij aan een lange lijn zit. Tenminste; meer controle dan wanneer hij aan een kortere lijn zit.
3. Als een hond uitvalt, doet hij dat heel vaak omdat hij zich zorgen maakt over wat die andere hond zou kunnen doen. Het gebeurt vaak dat een hond eerder uitvalt aan een strakke lijn dan wanneer hij los loopt. Dit heeft opnieuw te maken met controle over zijn eigen omgeving (lees dit artikel voor meer uitleg).
Een lange lijn kan een positieve invloed hebben, omdat de lijn dan minder snel strak hoeft te staan. Simpelweg omdat een hond dan meer de ruimte heeft zonder de druk op de lijn.
Kortom: als je naar deze voordelen kijkt van het gebruik van de lange lijn, past dat helemaal in het straatje hoe ik tegen (uitvallende) honden en hun emoties aankijk en hoe je dat positief kunt beïnvloeden.
En toch...
Vind ik de lange lijn steeds meer een gruwel worden!
Nou ja, dat moet ik wat nuanceren.
Want niet de lijn zelf is een gruwel, maar wel hoe die heel vaak gebruikt wordt!
Wat zie ik vaak gebeuren bij het gebruik van een 3-, 5- of zelfs 10 meter lange lijn?
- De hond heeft continu spanning op de lijn. Of andersom geredeneerd: de eigenaar blijft doorlopen terwijl de hond aan de lijn trekt.
- De hond loopt niet alleen aan een strakke lijn, maar ook aan het einde van die 3-, 5- of 10 meter lange lijn.
- Waarbij de eigenaar vaak helemaal aan het einde van de lijn het handvat vast heeft. Vaak met één hand.
Enig idee wat het effect is als een 20-40 kilo zware hond aan het einde van een 5 meter lange lijn naar voren schiet?
Als eigenaar word je dan zo ongeveer als een katapult mee getrokken, door het gewicht en allerlei natuurkundige wetten (die niet mijn expertise zijn maar waarvan ik in de praktijk heel vaak het effect voorbij heb zien komen 😉)
Je hebt op die manier dus geen nog maar heel weinig tot geen controle. En erger: jullie samen zijn potentieel een groot risico op straat.
Een risico voor jezelf, want het is makkelijk om op die manier te vallen of jezelf op een andere manier jezelf te verwonden.
Maar zeer zeker ook voor je omgeving, zeker als je een uitvallende hond hebt. Door het verlies van controle, is het risico op een fysieke óf mentale schade aan een andere hond (of persoon) aanzienlijk groter.
Laat ik heel duidelijk zijn: ik ben géén tegenstander van de lange lijn! Sterker nog: in de training voor uitvallende honden adviseer ik iedereen om hem te gebruiken. Maar; dan wel op de juiste manier! Op een manier waarmee je controle kunt geven aan je hond op het moment dat dat ook veilig is. Maar óók dat je de controle terug kunt pakken als het even niét veilig is.
En dat terugpakken van de controle kun je niét als je de 5 meter lange lijn de hele tijd strak laat staan, je de lijn maar met één hand vast hebt of je de lijn continu over de grond laat slepen.
Ik ga zelfs zo ver, dat als ik moet kiezen tussen een flexi-lijn of een 5 meter lijn zonder de juiste lijnvaardigheden, dat ik dan in sommige omstandigheden nog liever een flexi-lijn heb dan een 5 meter lijn. De flex-lijn staat voor heel veel mensen in hondenland gelijk aan iets 'slechts'.
En laat ik ook hier duidelijk zijn: ik kies vaak ook voor iets anders, want ook hiervoor geldt dat je het wel goed en in de juiste omstandigheden moet gebruiken. En een uitvallende hond vind ik geen goede omstandigheid voor een flex-lijn 😉
Maar een 5-meter lange lijn met een uitvallende hond en het niet goed gebruiken van die 5-meter lange lijn is net zo'n groot risico!
Zorg er dus voor dat je op de juiste manier met die lange lijn omgaat. Zodat het daadwerkelijk een fijn en goed hulpmiddel is voor (uitvallende) honden. In het lesprogramma Help je uitvallende hond leer je onder meer de juiste lijnvaardigheden, zodat je wel veilig kunt wandelen met die lange lijn.
PS1: Dit verhaal is minder van toepassing als je een lange lijn gebruikt om te voorkomen dat je hond weg loopt, alhoewel het ook in dat geval geen kwaad kan om goede lijnvaardigheden te hebben 😉
PS2: Als je met je hond speurt, is het wél de bedoeling dat de lijn strak staat. Maar ook daar leer je op de juiste manier met de lijn om te gaan (als het goed is)
Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Het delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.